Hater ikke, men kan aldri tilgi

HORTEN (Dagbladet): Nesten tre år etter at hennes egen sønn ble skutt ned og drept på et diskotek i Oslo, fikk Marit Reppe (57) beskjed om at seks andre var skutt på et utested. - Vi må ikke sitte passive og si «huff, så fælt». Vi må stå sammen mot volden. Det nytter hvis vi er mange nok, sier Marit Reppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sønnen Bernt Christian Thon Reppe var bare 24 år gammel da han ble skutt ned og drept på Snorre Kompagniet i Oslo sentrum. Bernt Christian ble et tilfeldig offer. Mannen som skjøt, siktet egentlig på dørvakta. Men han traff Marit Reppes sønn. Siden den dagen har firebarnsmora fra Ringsaker arbeidet mot volden.

- Utenkelig

- Da jeg sto på Ullevål sykehus den gangen, så jeg en Stopp Volden-plakat for mitt indre øye - en plakat jeg hadde hengt opp bare noen dager før. Den gikk rett i meg, forteller Reppe til Dagbladet.

Sønnens død snudde opp ned på livet for hele familien til Bernt Christian.

- Å miste et barn er det verst tenkelige på jord. Jeg hadde jo tenkt på at det kunne skje en ulykke, men jeg hadde ikke min villeste fantasi forestilt meg at noe slik som skjedde med Bernt Christian, kunne skje i Norge, sier hun.

Natt til lørdag skjedde noe liknende på utestedet Baronen og Baronessen i Oslo. Seks uskyldige mennesker ble skutt. De ligger såret på sykehus.

- Jeg ble så sint og lei meg da jeg fikk høre det. Da jeg så bildene på tv, kunne jeg nesten ikke tro det. Jeg kunne ikke tro at det var sant, sier Reppe.

Vold mot alle

Siden yngstesønnen ble skutt ned og drept for snart tre år siden, har Marit Reppe brukt svært mye av sin tid på å arbeide mot vold.

- Volden mot disse menneskene som ble skutt der inne, er vold mot oss alle. Jeg er ikke redd selv, men er redd for at andre skal bli utsatt for vold. Vi må ikke rømme gatene, men stå sammen i denne kampen, sier firebarnsmora.

Hun dro fra Ringsaker i Hedmark til Oslo for å delta i markeringen etter at 15 år gamle Benjamin fra Holmlia ble skutt ned og drept i vinter.

- Det var en fantastisk opplevelse. Det var 16 kuldegrader, men jeg var varm inne i meg fordi så mange mennesker stilte opp, sier Reppe.

Fakkeltoget gikk forbi bare få meter unna der sønnen ble skutt og drept.

- Det var så stort. Jeg tenkte «nå er jeg her, Bernt Christian», sier Reppe.

Ingenting kan gi henne sønnen tilbake. Men midt i alt det vonde, har arbeidet mot volden gitt hverdagene en mening. Og derfor stiller hun opp i Dagbladet.

Vil skape debatt

- Jeg håper at jeg på denne måten kan være med på å skape en debatt. Vold løser ingen problemer. Vi må stå sammen mot dette, sier Reppe.

Hun etterlyser en holdningsendring, som hun mener vi alle kan bidra til å skape.

- Det handler kanskje om å være litt mer medmenneskelig i hverdagen og vise litt mer omsorg for hverandre, sier Reppe.

Hun ber også om at media er seg sitt ansvar bevisst.

- Selvsagt må avisene skrive om slike hendelser - men det må skje på en kritisk måte. Det er ikke nødvendig å ta fram de største krigstypene, sier hun.

Hun mener at media - og ikke minst filmbransjen - bidrar til voldsforherligelse.

- Vold blir presentert som underholdning - klart at det påvirker barn og unge. De tror at våpen og blod er «sånn som det skal være», sier hun.

Reppe appellerer også til politikerne, og håper at de vil gi politiet større ressurser. Noe av det som skremte hennes mest, er tanken på alle de illegale våpnene som er i omløp.

Hater ikke

- Under rettssaken mot ham som skjøt Bernt Christian, fikk jeg inntrykk av at det var så lett å skaffe våpen. Det var liksom bare å hente et. Det må være politikernes ansvar å forsøke å gjøre noe med dette, sier hun.

Marit Reppe har tenkt mye på mannen som skjøt og drepte sønnen. Hun tror aldri han har skjønt rekkevidden av det han har gjort. Men hun hater ham ikke.

- Jeg så ham under rettssaken, og det var ikke han som slo blikket ned, for å si det sånn. Han har bedt om tilgivelse, men det klarer jeg ikke å gi ham, sier hun.

Savnet etter sønnen må hun og resten av familien alltid bære på.

- Livet vårt er revet i stykker. Men jeg vil stå på og slåss. Vi må få stoppet dette her - sammen må vi få satt en stopper for volden, sier Marit Reppe.

VOLD MOT OSS ALLE: - Volden mot disse menneskene som ble skutt der inne, er vold mot oss alle. Vi må ikke rømme gatene, men stå sammen i denne kampen, sier Marit Reppe. Hennes sønn ble skutt ned og drept på et utested i Oslo for snart tre år siden, bare 24 år gammel.