DELTOK I ROSEMARSJEN : Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ligger lavt etter terrorudåden til Anders Behring Breivik. Men på lørdag kommer han tilbake for fullt under valgkampåpningen i Spikersuppa i Oslo.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DELTOK I ROSEMARSJEN : Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ligger lavt etter terrorudåden til Anders Behring Breivik. Men på lørdag kommer han tilbake for fullt under valgkampåpningen i Spikersuppa i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Hater ikke muslimer

Frps Christian Tybring-Gjedde avviser at han hater muslimer. Men han mener forsatt innvandring ødelegger Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august i fjor skrev fylkesformann i Oslo Frp og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sammen med partikollega Kent Andersen kronikken «Drøm fra Disneyland» i Aftenposten. I kronikken gikk de to svært hardt ut mot Arbeiderpartiet, som de mente var i ferd med å rive Norge i stykker med sin innvandringspolitikk. De skrev blant annet:

«Norsk kultur vil bli stadig mer marginalisert, og etter hvert omskapt til symboler for en intolerant og ekskluderende fortid. Men, vil vi hjelpe Arbeiderpartiet med å bytte ut norsk kultur med «flerkultur»? Aldri! Vil vi bidra til kultursviket? Ikke om noen satt opp plakaten «skutt blir den som ...»! Vil vi noen gang føle oss «flerkulturelle»? Aldri i verden!»

Det ble bråk. Høyre sa dette gjorde det vanskeligere å samarbeide med Frp. Kjente høyreekstremister som tidligere Vigrid-leder Tore Tvedt og Erik Gjems-Onstad hyllet kronikken. Partileder Siv Jensen sa hun ikke ville ha brukt de ordene.

Tybring-Gjedde har etter angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya vært jaktet av pressen. Han har ikke villet latt seg intervjue, og har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

I et intervju med Dag og Tid i dag uttaler Tybring-Gjedde seg for første gang etter terrorangrepene. Her sier han at han har brukt feil ord, men mener fortsatt innvandringspolitikken er katastrofal. Han står fast på at den norske kulturen ødelegges, og at Norge ikke bør la folk gifte seg med folk fra hjemlandet og få ektefelle til Norge. Han mener Norge bør ta imot maks 1500 - 2000 innvandrere i året. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrer gestapist-sammenligning
Tybring-Gjedde avviser at han ser på Arbeiderpartiet som forrædere, som tidligere ordbruk tyder på. På spørsmål om hvorfor han har brukt Gestapo-retorikk mot Ap, sier han:

- Jeg sier ikke at de er forrædere, men det er ikke til å komme forbi at Ap har hatt hovedansvaret for norsk politikk etter krigen. Det ansvaret må de ta.

Tybring-Gjedde innrømmer at han brukte uheldige ord i sin omstridte kronikk i Aftenposten i fjor, hvor han kalte Norge for «Disneyland».

- Ja, jeg ser at noen av formuleringene mot slutten, særlig den med «skutt blir den...», var uheldige, og særlig uheldige er de etter udåden. Jeg tar selvkritikk på at kronikken er så kategorisk, sier Tybring-Gjedde til Dag og Tid.

Under krigen brukte Gestapo i Norge plakater med budskap om at «Skutt blir den...» som gjorde noe okkupasjonsmakten ikke ønsket.

- Mer realistisk Tybring-Gjedde langer ut mot Petter Nome som har kritisert ham for å «fostret en drapsmann». Mens Tybring-Gjedde kritiserer Nome for hard ordbruk, mener han ikke hans egen ordbruk har bidratt til å gjøre retorikken mer hatsk.

- Nei, vi har gitt tilskudd til å gjøre den mer realistisk, sier Tybring-Gjedde.

- Hater ikke muslimer Tybring-Gjedde avviser at han hater muslimer, og sier at selv om han har vært «direkte», så er han ikke ond:

- Det betyr ikke at jeg er et ondt eller hatefullt menneske, og heller ikke at jeg ser andre mennesker slik, sier politikeren, som forteller at han har hatt pakistansk kjæreste.

- Det sier kanskje noe, sier Frp-politikeren.

Inn i valgkampen
Kommunikasjonsdirektør i Frps stortingsgruppe Ole Berget, sier Tybring-Gjedde deltar for fullt i valgkampen.

- Han skal delta på felles valgkampåpning i Spikersuppa på lørdag, og senere på Stovner, hvor Oslo Frp har sin egen valgkampåpning, sier Berget til Dagbladet.

Her deltar Tybring-Gjedde med Carl I. Hagen og de andre partitoppene på lista til Frp.