Louise (32) har en sjelden tilstand:

Hater juleselskap: - Jeg klikker!

Mens resten av familien fortærer julemiddagen, kjenner Louise (32) på et enormt raseri.

SLITSOM JUL: Mange tenker på julemiddagen som en hyggelig sammenkomst med familien. For Louise er det et rent mareritt. Foto: Jam Press
SLITSOM JUL: Mange tenker på julemiddagen som en hyggelig sammenkomst med familien. For Louise er det et rent mareritt. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

Britiske Louise Lansbury (32) har en sjelden tilstand som skaper store problemer nå som jula nærmer seg - og familien skal samle seg til julemiddag.

- Jeg har alltid hatt en veldig sensitiv hørsel, jeg hører alltid ting mye høyere enn de rundt meg, sier hun til nyhetsbyrået Jam Press.

- Blitt til raseri

Louise har nemlig en tilstand kalt misofoni, som gjør henne ekstremt var for lyder. Det gjør at hun blir rasende av å høre andre spise.

- Jeg har innsett at spesifikke lyder gjør meg sint. De siste ti åra har dette sinnet blitt til raseri, forteller hun til nyhetsbyrået.

Misofoni er definert som en unormal og sterk reaksjon på lyder som kommer utenfra, ifølge Lommelegen.

- Eksempel på vanlige triggerlyder er andre menneskers smatting, tygging, pust og snufsing. Reaksjonen kan være fysisk eller følelsesmessig, og kan lede til at man kjenner seg satt ut, hjelpeløs eller fastlåst i situasjonen, skriver nettstedet.

- Jeg kan klikke

Da Louise først hørte om misofoni, var hun ikke i tvil om at hun har hatt tilstanden helt siden hun var liten.

- Jeg unngår å spise med folk. Da bygger raseriet mitt seg opp og hvis ikke jeg trekker meg unna, kan jeg klikke. Når noen spiser, er det akkurat som om de er rett ved siden av øret mitt - med fullt volum.

ANGSTFYLT: Louise begynner å grue seg til julemiddag med sin mor, far og søster mange uker i forveien. Foto: Jam Press
ANGSTFYLT: Louise begynner å grue seg til julemiddag med sin mor, far og søster mange uker i forveien. Foto: Jam Press Vis mer

Da Louise var mindre, førte tilstanden hennes til problemer. I dag har hun lært seg å leve med det.

- Da jeg var liten, klikket jeg fullstendig. Jeg begynte å slåss med søstera mi, løp til rommet mitt og holdt meg der - i stillhet. Nå som jeg er eldre har jeg lært meg å kontrollere sinnet, nå går jeg heller min vei.

- Ukevis med angst

Hver eneste jul bruker Louise flere uker på å forberede seg til den tradisjonelle julemiddagen med sin mor, far og søster.

- Angstnivået mitt bygger seg opp i ukevis. Jeg ber alltid om at de spiller musikk i bakgrunnen. Hvis jeg ikke klarer å håndtere lydene, setter jeg på et bluetooth-pannebånd med musikk. Jeg spiser så fort jeg kan, så går jeg tilbake på rommet mitt.

Spiselyder er Louises aller største utfordring, men også andre lyder kan skape problemer for henne. Hun beskriver situasjonen som vanskelig.

- Jeg bor sammen med familien min. Du kan tenke deg at det er mye bakgrunnslyd. Alt jeg hører blir forsterket. Jeg er konstant på vakt med misofonien min. Jeg får angst av det, sier hun.

Holder seg på rommet

Hun forteller at hun også lider av borderline personlighetsforstyrrelse, og at misofonien bare forverrer de utfordringene hun lever med.

Tilstanden har også påvirket Louises forhold til andre mennesker, ettersom hun synes det er vanskelig å tilbringe tid med folk.

- Jeg har ikke et så nært forhold med foreldrene mine som jeg skulle ønske, for jeg må holde meg på rommet når jeg er hjemme.

OI: Klementiner er kanskje den frukten vi spiser mest ved juletider. Men noen ganger er det lurt å sjekke litt før du biter i sitrusfrukten. Vis mer

Louise bruker gjerne bluetooth-pannebåndet sitt for å distrahere seg fra de høye lydene. I tillegg bruker hun en egen pusteteknikk:

- Med pusteteknikken får jeg en slags rumlende lyd i ørene mine. Jeg aner ikke hvordan, men det fungerer. Jeg bruker denne teknikken i ekstreme situasjoner, for jeg kan få hodepine av å gjøre det for lenge.

- Får aldri fri

Nå vil 32-åringen øke bevisstheten rundt tilstanden, og ønsker at flere skal forstå hva det er hun sliter med.

- Noen ganger føler jeg at folk tror jeg finner på alt sammen. At jeg er oversensitiv fordi jeg selv vil det, men det er ikke sånn. Dette påvirker meg negativt hver eneste dag. Jeg er alltid på vakt, redd for at det skal komme en høy lyd.

Når Louise skal prøve å beskrive hvordan det føles for henne når lydene tar overhånd, forklarer hun det på denne måten:

- Prøv å skru TV-en, radioen eller noe annet som lager lyd, på full guffe. La noen tygge med åpen munn rett ved siden av øret ditt. Se for deg at hver eneste lyd du hører, blir forsterket 11 ganger. Så kan du se for deg at du må leve med dette, du kan ikke skru det av, sier hun, og legger til:

- Jeg får aldri fri fra dette. Hvis du kjenner noen som har en sensitiv hørsel, vis respekt. Ikke prøv å spise eller gjøre andre ting mer stille, da kommer du bare til å føle deg dum. Det er ikke det vi ønsker. Det eneste jeg ber om er respekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer