Hater oppmerksomhet

Utenfor hovedinngangen til Ullevål sykehus forsøkte en sikkerhetsagent i går å gjemme seg for Dagbladets fotograf bak sin særegne agentfrakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clintons medisinske team forsøkte i går å kartlegge beredskapen hvis presidenten eller et annet statsoverhode blir skutt eller alvorlig syk under Midtøsten-toppmøtet til uka.

Det var åpenbart ikke meningen at presidentens medarbeidere skulle gi seg til kjenne. Utenfor sykehusets hovedinngang lagde en sikkerhetsagent et komisk opptrinn da han forsøkte å gjemme seg for Dagbladets fotograf bak sin særegne agentfrakk.

Vedkommende måtte ha hjelp av sjåføren for å få opp døra på bilen som var chartret av Det hvite hus.

Tar ingen sjanser

Amerikanerne fra White House Medical Unit tar ingen sjanser og sjekker grundig både utstyret, sykehuslokalene og de sykehusansatte.

Torsdag hadde Ullevål besøk av tilsvarende delegasjoner fra Russland og Israel.

Ullevål sykehus har allerede journalopplysninger om Yassir Arafat fra tidligere Oslo-opphold. Tilsvarende opplysninger vil straks bli stilt til rådighet hvis Barak, Putin eller andre toppfolk skulle bli skadd eller syke.

Attentat

I Clintons følge inngår også et eget medisinsk team som tar hånd om presidenten dersom han skulle bli utsatt for et attentat.

Det er laget konkrete planer for hvordan VIP-pasientene skal tas imot og behandles. Ullevål sykehus vil ikke gi detaljer om dette.

- Vi er i dialog med ambassadene, sier avdelingsoverlege Arild Kovdal ved Oslo AMK-sentral.

- Det er laget avtaler med de medisinsk ansvarlige i de enkelte delegasjonene. Det må nødvendigvis iverksettes litt spesielle tiltak for å ta imot en statsleder i forhold til en vanlig Oslo-borger.

Klar til operasjon

Fire ambulanser og to leger er avsatt på dagtid til å følge eskortene. På nattetid vil beredskapen være noe lavere.

På sykehuset står operasjonssaler klar til bemanning på kort tid:

- Vi har fått et spennende og utfordrende oppdrag. Det blir en krevende, men likevel fin øvelse, sier ambulansesjef Arne Henriksen.

- Hele organisasjonen blir giret opp. Sånn sett skulle statslederne vært her oftere.