«HATES»: Frp og leder Siv Jensen. Faksimile: Facebook.
«HATES»: Frp og leder Siv Jensen. Faksimile: Facebook.Vis mer

«Hater» politikere på Facebook

Anti-Frp og Anti-Ap-grupper har tusenvis av medlemmer - også politikere er med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har anti-politiker-gruppene på Facebook flere tusen medlemmer.

Den største er «R.I.P Frp» med 8778 medlemmer og «Rødgrønn humor» med 7555 medlemmer. Andre grupper med stor oppslutning er «Arbeiderpartiets vanstyre» med 1668 medlemmer, «Tenk. Det gjør Frp forbanna» med 1613 likere, «Mørkeblå humor» med 899 medlemmer og «R.I.P Arbeiderpartiet« med 611 medlemmer.

Gruppene deler politiske nyheter, kommentarer, slagord, vitsetegninger og bilder som har til hensikt å latterliggjøre den politiske motstanderen. Gruppene R.I.P  Frp, R.I.P Arbeiderpartiet og Arbeiderpartiets vanstyre framstår mer aggressive enn de andre. På medlemslistene fant Dagbladet også politikere. Varaordfører i Kristiansund Line Hoem (Ap), og Ap-politiker og daglig leder for Manifest Analyse, Julie Lødrup, har trykt «liker» på «R.I.P Frp».

Melder seg ut Lødrup blir overrasket over å finne seg selv der.

- Jeg må ha kommet bort i knappen i vanvare. Det der er ikke min stil og jeg ønsker absolutt ikke Frp i graven. Den av-liker jeg med en gang, sier hun.

Heller ikke Line Hoem identifiserer seg med budskapet i Facebook-gruppa.

- Jeg var ikke klar over at jeg var medlem av gruppen. Noen grupper legger deg til uten at man må godkjenne også. Har ikke fått oppdateringene derfra, og identifiserer meg ikke med budskapet. Jeg har medlt meg ut, sier Hoem.

Felles for gruppene er at administratorene er anonyme. Dagbladet har sendt spørsmål til administratorene om hvem som står bak gruppene - bare én har svart:

«Pga at vi mottar en del stygge meldinger som kan oppfattes som trusler har vi valgt å ikke gå ut med hvem vi er. Mvh admin M», skriver vedkommende til Dagbladet.
 
Ikke bekymret Frp-leder Siv Jensen tar anti-Frp-kampanjene med stor ro.

- Vi lever i et land med ytringsfrihet, så vi må tåle at folk har forskjellige meninger, også om politiske partier. I Frp er vi imidlertid ikke så veldig opptatt av å mislike andre partier. Vi prøver først og fremst og konsentrere oss om vår egen politikk, sier Siv Jensen. 

Partisekretær Raymond Johansen i Ap sier at partiet bruker mye tid på sosiale medier, og er glad for at folk bruker muligheten til å snakke med og til makta.

- Så er det selvsagt mange som benytter anledningen til å ytre seg på en måte som er hatefull og usaklig. Vi fjerner det vi mener er uønsket og ellers må vi tåle at folk ytrer seg. Jeg visste ikke om «R.I.P Frp» og «R.I.P Arbeiderpartiet», og vet ikke om det er morsomt eller alvorlig ment. Det å opplyse om politikk og politiske standpunkter, er greit, men det er viktig å utvise nettvett og folkeskikk, sier Raymond Johansen.

Blir mer vanlig Bente Kalsnes er doktorgradsstipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

- Dette dreier seg mest om humor og politisk satire av varierende kvalitet. Jeg kjenner igjen tonen fra nettavisenes kommentarfelt. Mitt førsteinntrykk er at tittelen på gruppene er mer problematisk enn innholdet. Ønsker «R.I.P Frp» og «R.I.P Arbeiderpartiet» at partiene skal forsvinne, eller er de bare uenige i politikken? spør Kalsnes.

Hun tror politisk satire blir en viktig del av den politiske debatten framover.

- Politikk har vært på Facebook hele tida, og utgjør omtrent ti prosent av innholdet. Politisk humor er stort, og skaper spredning hvis man er slagferdig. Vi kan vente oss at humor blir en viktig del av den politiske debatten. Vi så mye av under det amerikanske presidentvalget, sier Kalsnes til Dagbladet.

 «HATES»: Arbeiderpartiet. Faksimile: Facebook.
«HATES»: Arbeiderpartiet. Faksimile: Facebook. Vis mer