Hatet faren til den britiske arbeiderparti-lederen Storbritannia?

Det hevder den britiske storavisa Daily Mail, som kaller Miliband-slekta ond. - Absurd løgn, sier Ed Miliband.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Mannen som hatet Storbritannia». Det var tittelen i en artikkel publisert i lørdagsutgaven av den britiske storavisa Daily Mail.

Artikkelen har skapt store reaksjoner. Mannen avisa skrev om var Ralph Miliband, Labour Party-lederen Ed Milibands avdøde far.

Ingressen lyder:  «Røde Eds løfte om å bringe sosialisme tilbake er en hyllest til hans marxistiske far som han beundret. Så hva trodde virkelig Miliband senior på? Svaret bør ryste alle som elsker dette landet.»

Faren var marxist og professor i statsvitenskap, og artikkelen stiller spørsmål ved hvordan hans syn kan ha påvirket Labour-lederen Ed og hans bror, den tidligere utenriksministeren David Miliband.

- Absurd Ed Miliband krevde aller først å få imøtegå påstandene, som han beskriver som absurde. I svaret «Hvorfor faren min elsket Storbritannia», som var på trykk i gårsdagens avis, mener han at Daily Mail utelukkende har tatt utgangspunkt i en tekst faren hadde skrevet som 17-åring.

- Jeg elsket ham og han elsket Storbritannia, skriver Miliband.

- Å ignorere hans tjeneste og arbeid for Storbritannia og bygge en hel sak om at han hater vårt land basert på en dagbok fra ungdomsårene er selvfølgelig absurd, skriver han videre.

Miliband poengterer også at han tjenestegjorde i den britiske marinen og kjempet mot nazistene for Storbritannia.

Gjentok påstanden Men sammen med Milibands svar, publiserte også Daily Mail en ny artikkel om at «mens Labour-lederen reagerer i sinne på vår kritikk av hans marxistiske far... Gjentar vi: Denne mannen hatet Storbritannia».

I tillegg publiserte avisa en lederartikkel der de forklarer hvorfor de ikke vil be om unnskyldning til Miliband, og beskriver samtidig farens arv som ond.

- Jeg er enda mer forferdet av at de gjentar løgnen og tatt det enda lengre ved å kalle min fars arv som ond. Ondskap er et ord forbeholdt spesielle tilfeller, og jeg er ikke villig til å la dette være, sa Miliband til reportere, ifølge BBC.

Labour ønsker nå en unnskyldning fra avisa etter at de publiserte et bilde på nettsidene sine av Ralph Milibands grav. Dette har assisterende redaktør Jon Steafel kalt en feilvurdering på BBCs Newsnight, men beklager ikke at de har sagt at faren hater Storbritannia.

- ABSURD: Ed Miliband, som er leder for det britiske arbeiderpartiet, går hardt ut mot en artikkel om hans far i den britiske avisa Daily Mail. Foto: Reuters/Stefan Wermuth/NTB Scanpix
- ABSURD: Ed Miliband, som er leder for det britiske arbeiderpartiet, går hardt ut mot en artikkel om hans far i den britiske avisa Daily Mail. Foto: Reuters/Stefan Wermuth/NTB Scanpix Vis mer

- Vi føler og mener at vi har funnet bevis som støtter at han hatet britiske verdier, sier Stefael.

Gjorde narr av konkurrenten Utdanningsminister Michael Gove har ifølge BBC forsvart avisers «rett til fornærme» og mener Daily Mail ikke bør be om unnskyldning for artikkelen om Labour-lederens far.

Konkurrenten Daily Mirror har gått hardt ut mot Daily Mail, og sjefredaktør Lloyd Embley poengterer i dag på Twitter at Goves kone har en spalte i Daily Mail.

- Denne Michael Gove gjør en kjempejobb med å forsvare Daily Mail. Det er ikke sånn at kona hans har en spalte der eller noe... Åh, oops.

I går la han også ut et bilde som skulle illustrere en dobbeltside i Daily Mirror med overskriften: «Mannen som elsket fascisme», der de hermer etter Daily Mails ingress:

«Daily Mails mål om å være så usle som mulig er en hyllest til deres nåværende eieres nazi-elskende oldefar. Så hva trodde virkelig Viscount Rothermere den første på? Svaret vil ryste alle som elsker dette landet.»

Mirror-sjef Embley understreker at Rothermere-slekta også tidligere har eid Daily Mirror.

I brødteksten gjør konkurrenten ytterligere narr av Daily Mail: «La oss trykke en stor artikkel basert utelukkende på noe en mann i slekt med noen som står for ting vi ikke liker sa for mange år siden.»

GJORDE NARR: Konkurrenten Daily Mirror gjorde narr av sin konkurrent. Foto: Twitter/Lloyd Embley
GJORDE NARR: Konkurrenten Daily Mirror gjorde narr av sin konkurrent. Foto: Twitter/Lloyd Embley Vis mer