SKUTT OG DREPT: 6. juli ble 32 år gamle Philando Castile blir skutt og drept etter å ha blitt stoppet av politiet for en rutinekontroll mens han kjørte bil i småbyen Falcon Heights i Minnesota. Foto: Skjermdump CNN / Facebook / Privat
SKUTT OG DREPT: 6. juli ble 32 år gamle Philando Castile blir skutt og drept etter å ha blitt stoppet av politiet for en rutinekontroll mens han kjørte bil i småbyen Falcon Heights i Minnesota. Foto: Skjermdump CNN / Facebook / PrivatVis mer

Hatet mellom politiet og den svarte befolkningen: - Må til slavetida for å finne svaret

USA-ekspertene er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble tolv politibetjenter skutt i Dallas, hvorav fem ble drept, av en forbitret afroamerikansk snikskytter.

6. juli ble 32 år gamle Philando Castile blir skutt og drept etter å ha blitt stoppet av politiet for en rutinekontroll mens han kjørte bil i småbyen Falcon Heights i Minnesota. Foto: Privat
6. juli ble 32 år gamle Philando Castile blir skutt og drept etter å ha blitt stoppet av politiet for en rutinekontroll mens han kjørte bil i småbyen Falcon Heights i Minnesota. Foto: Privat Vis mer

Gjerningspersonen, som ble drept av politiet, sa at han ønsket å drepe hvite mennesker, spesielt hvite politibetjenter.

Slavetida

Masseskytingen skjer etter protester med anklager om politiets brutale behandling av svarte amerikanere.

Spørsmålet mange stiller seg er hvordan denne konflikten, mellom svarte amerikanere og politiet, da spesielt hvite betjenter, har oppstått.

Thorbjørn Lindstrøm Knutsen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU mener man gå tilbake til slavetida for å finne årsaken.

- Det har foregått en rasekonflikt mellom svarte og hvite helt siden slaveriet. Det er nemlig slik at det ikke finnes en slik konflikt som dette mellom hvite og asiatere, eller hvite og latinamerikanere, sier han til Dagbladet.

USA-ekspert Hilmar Mjelde ser også bakover.

Hilmar Mjelde. Foto: UIB
Hilmar Mjelde. Foto: UIB Vis mer

- Den afroamerikanske befolkningen har lenge vært mye dårligere stilt enn hvite økonomisk og på flere levekårsstatistikker. Disse levekårsforskjellene har røtter helt tilbake i slaveritiden. En har ikke lyktes med å tette dette gapet, blant annet i forhold til å jevne ut forskjeller i utdanning, sier han.

- Ikke Guds beste barn

USA-ekspert Ole O. Moen er enig i at man må tilbake til slavetida for å finne årsaken til urolighetene.

- Men denne forskjellsbehandlingen har pågått hele tiden, og er blitt verre, sier Moen.

Ole O. Moen Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Ole O. Moen Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Han sier når det gjelder politivold, måtte man tidligere avfinne seg med politiets versjon. Nå har folk mobiltelefoner.

- Politivolden mot de svarte blir nå belyst på grunn av at folk filmer med mobilene sine, sier Moen, som sier at tillitsforholdet mellom politiet og svarte er ikke-eksisterende.

- I sørstatene er det heller ikke guds beste barn som blir politi. De tar et lynkurs på alt fra fem uker til fem måneder. De er også utrygge i mange situasjoner.

Store protester

Ifølge tall fra The Guardian er minst 136 svarte amerikanere drept av politiet så langt i 2016. 24 av disse skal ifølge avisa ha vært ubevæpnet da politiet skjøt og drepte dem. Minst 566 hvite personer er skutt av politiet, men de hvite utgjør rundt 60 prosent av befolkningen. Svarte amerikanere utgjør 13 prosent, ifølge amerikanske myndigheter.

Flere av politidrapene på svarte amerikanere har skapt store protester. 6. juli ble 32 år gamle Philando Castile blir skutt og drept etter å ha blitt stoppet av politiet for en rutinekontroll mens han kjørte bil i småbyen Falcon Heights i Minnesota.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Ville dette ha skjedd hvis sjåføren var hvit, hvis passasjeren var hvit? Det tror jeg ikke, sa guvernør Mark Dayton om drapet på Castile, ifølge New York Times.

Diskriminering

Svarte amerikanere har protestert mot at de blir forskjellsbehandlet.

I USA snakker man om «racial profiling», tilfeller der politiet stanser folk basert på hudfarge.

En undersøkelse gjort i regi av University of California, Los Angeles, viser at i Ferguson var 86 prosent av alle sjåfører som ble vinket til side av politiet svarte. 92 prosent av de som ble ransaket var afroamerikanere, når bare 67 prosent av befolkningen i Ferguson er afroamerikanere.

SKUDD AVFYRT: 12 personer ble skutt på i Dallas. 5 er bekreftet omkommet. Foto: Smiley N. Pool/The Dallas Morning News / NTB Scanpix
SKUDD AVFYRT: 12 personer ble skutt på i Dallas. 5 er bekreftet omkommet. Foto: Smiley N. Pool/The Dallas Morning News / NTB Scanpix Vis mer

USA-kjenner Jan Arild Snoen sier til Dagbladet at hvis man tar kriminalitetsraten i betraktning, kan generelle påstander om diskriminering være overdrevne.

I lydopptaket kan man høre politibetjentene sin nødsamtale under politimassakren i Dallas. Video: CNN Vis mer

- Kriminalitetsraten blant unge svarte menn er skyhøy og den volden og skytingen som utøves av politiet må sees i sammenheng med den, sier Snoen, som sier at det også er forskjell på politiet i USA.

- Politiet i Dallas har jobbet godt med å forbedre tilliten mellom politiet og svarte. De framstår som et av de beste politidistriktene, sier Snoen.