Hatet og elsket

15 år etter mordet på Sveavägen ble det nylig arrangert seminar om Olof Palme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STOCKHOLM: Tenk å kunne sitte sammen med 200 mennesker i ABF-huset på Sveavägen i to dager og lytte til et dusin foredrag og paneldiskusjoner som belyste politikeren og mennesket Olof Palme, 15 år etter mordet. Det var ingen jubileumsforestilling. Ingen stilte spørsmål omkring den meningsløse udåden. Ingen ville f.eks. følge kurdersporet. Alle var på sporet etter Palme. Man merket et sug etter personligheten, i det minste på det symbolske plan. En lengsel etter hans politiske stridslyst, hans energi, hans vilje til å ta standpunkt, hans respektløshet og radikalisme. Men det var langt fra noe bønnemøte. Det ble ikke lagt skjul på det kontroversielle ved hans natur og hvor han ikke hadde lyktes.

PALMES NÆRE ARBEIDSKAMERAT gjennom 30 år, tidligere statsminister Ingvar Carlsson, innledet. Dagens statsminister, Göran Persson, lyttet med oppmerksomhet til foredragene av unge historikere, forfattere, ambassadører og redaktører som hadde kjent og samarbeidet med Palme eller som nå har låst seg inne i arkivene for å finne et balansert og avspent svar på spørsmålet: Hvem var egentlig Olof Palme? Jeg kvakk da den tidligere kommunepolitikeren, statsminister Persson, fortalte meg at han bare hadde truffet Palme to ganger i livet. Da forsto man straks at vi står overfor to atskilte epoker i svensk politikk. Kontinuiteten fra Tage Erlander til Ingvar Carlsson er definitivt brutt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer