- Hatet på venstresida settes foran hensyn til barn og eldre

Debatten om private aktører i kommunen raser etter Dagbladets avsløring. Høyre er lei «venstresidas korstog».

DEBATT: Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) var blant deltakerne da Stovner høyre inviterte til dialogmøte om bekjempelse av kriminalitet i Oslo og idrettstilbud til Oslos ungdommer.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DEBATT: Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) var blant deltakerne da Stovner høyre inviterte til dialogmøte om bekjempelse av kriminalitet i Oslo og idrettstilbud til Oslos ungdommer. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

- Innbyggerne i Oslo bør ikke finne seg i at byen er i ferd med å bli et laboratorium for venstresidas ideologiske eksperimenter, sier byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H).

Det var Unicare-avsløringen i Dagbladet som fikk SV-leder Audun Lysbakken til å si følgende til Dagbladet før helga:

- Er det én ting du kan stole på, så er det at høyresida alltid vil komme ut til forsvar for profitten til rikfolk.

Lae Solberg rister på hodet over venstresidas avsmak for private aktører.

- Jeg vil kontre: Er det én ting du kan stole på, så er det at venstresida vil sette hatet mot private foran hensynet til barn og eldre, sier Lae Solberg.

- Ap's ordførerkandidat i Drammen påstår til og med at kommunal drift er best uansett. Det er feil. Private aktører, enten det er barnehager eller sykehjem, leverer igjen og igjen bedre enn kommunale på brukerundersøkelser. Likevel vil venstresida presse private aktører ut av kommunen. Ideologi trumfer fornuft, forklarer Høyre-toppen.

E-post på avveie

Venstresida beskriver gjerne Unicare og andre private aktører som «velferdsprofitører». Dagbladet visste nylig hvordan Unicare, en av de største private aktørene, gikk fram da selskapet mistet driften av Ammerudlunden sykehjem i Oslo.

Oslo bystyre har vedtatt at 25 prosent av byens sykehjem skal drives av ideelle aktører innen 2025.

For å nå dette politisk bestemte målet fikk ikke den kommersielle aktøren Unicare fortsette å drifte Ammerudlunden sykehjem, da kontrakten gikk ut 1. april.

Men i en e-post til den ideelle aktøren Godthaab forsøker Unicare å sikre seg videre involvering på Ammerudlunden. E-posten er signert direktør i Unicare, Tom Tidemann:

  • «Unicare utarbeider nytt anbud for drift av Ammerudlunden på vegne av Godthaab som leverer anbudet
  • Anbudet vil utarbeides som en forbedret utgave av dagens driftsform
  • Dersom (når) Godthaab vinner anbudet inngår dere en driftsavtale med oss slik at vi forestår driften».

- Må slås alarm

Både Audun Lysbakken (SV) og Raymond Johansen (Ap) reagerte skarpt på Dagbladets Unicare-sak.

- Denne historien er helt utrolig. Jeg mener det må føre til at det slås alarm. Vi må regne med at dette kan være en praksis som flere prøver seg på. De prøver å bruke en ideell aktør som en trojansk hest for å fortsette kommersiell drift, fortalte Lysbakken til Dagbladet.

Forespørselen fra Unicare ble først gitt muntlig til Godthaab-leder Lillanna Engzelius. Hun ba Tidemann formidle saken skriftlig, og varslet så styret i Godthaab. I styret ble ideen blankt avvist, forteller Engzelius til Dagbladet.

- Her forsøker Unicare å omgå reservasjonsretten og undergraver dermed en politisk beslutning. Dette er ikke en praksis vi synes noe om, fortalte Engzelius.

Søkkrik

Lae Solberg understreker at han heller ikke synes det skal være greit å bli styrtrik på drive barnehager i Norge.

- Selvfølgelig skal ingen bli søkkrike på å levere tjenester til kommunen. Men at noen tjener penger på å levere gode tjenester, så lenge det er skikkelige lønns- og arbeidsvilkår, ser vi ikke noe galt i. Et eksempel på at private har tenkt nytt, er Hovseterhjemmet i Oslo der beboerne har egen kinosal i kjelleren og restaurant og bar i toppetasjen.

- Hva tenker du er forskjellen på «søkkrik» og «tjene penger»?

- Det gir seg selv. Og så vidt jeg kjenner til er det små marginer i omsorgsbedriftene. Driften alene er det vanskelig å bli rik på.

Lae Solberg viser til at Raymond Johansen nylig fortalte Politisk kvarter på NRK at de private barnehagekonsernene «stikker av med et stort overskudd og plasserer pengene sine i skatteparadiser, på Cayman Island».

- Og det stemmer rett og slett ikke. Venstresida snakker konsekvent ned private aktører og sprer feilinformasjon om måten de driver på. Alle private kommersielle selskaper som leverer tjenester til Oslo kommune er norske selskaper, registrert i Brønnøysund, som følger norsk skatt- og aksjelovgivning, sier han.

- Men private kan investere i anlegg og så selge alt for hundrevis av millioner?

- Ja, og kjøp og salg av eiendom blir en helt annen sak som egentlig ikke har noe med sykehjemsdriften å gjøre.

Korstog

Eirik Lae Solberg mener Unicare-saken er «en storm i et eggeglass», orkestrert av ei venstreside i valgkampmodus.

- Unicare visste jo godt at signalene fra politikerne er at private ikke skal drifte sykehjem. Likevel prøver de seg?

- Det er full åpenhet om hvem som er leverandører og underleverandører i Oslo kommune. At Unicare tar initiativ til et samarbeid er det ingenting i veien med, men de burde visst at de ville få nei av Ap-byrådet i Oslo. Venstresida bruker dette for fortsette korstoget mot private aktører. Unicare har så langt levert gode tjenester for innbyggerne i Oslo, sier Solberg.

- Og så kommer du, som en ridder på hvit hest, klar til å ta de private i forsvar. Lukter litt korstog dette også?

- Nei, Høyre vil jo ha et mangfold av både private, ideelle og kommunale aktører. Det gir størst valgfrihet og mulighet til å lære av hverandre. I motsetning til venstresiden er vi ikke dogmatiske, alle seriøse aktører bør få muligheten til å konkurrere om å utføre tjenester for kommunen. Vi ønsker en sunn konkurranse, hvor innbyggeren er vinneren som sitter igjen med både valgfrihet og bedre tjenester.

- Venstresida bryr seg ikke om kvaliteten på tjenester, mener du?

- Det viktigste for dem ser ut til å til å være hvem som leverer tjenesten, ikke innholdet i den.

- Synes du private skal få lov til å være en større aktør enn kommunale, for eksempel på barnehager?

- Nei, jeg mener det er naturlig at kommunen er den største leverandøren av for eksempel sykehjem i Oslo.

Alt var bedre før

Lae Solberg mener det spesielt er bemerkelsesverdig at Arbeiderpartiet i Oslo er så tydelig i sin tale mot private aktører.

- Tidligere har Ap vært pragmatiske og ønsket et mangfold. I Oslo er de fullstendig under hælen på Rødt og SV. Det er nesten ikke lenger mulig å se forskjell på dem. I praksis har Ap overtatt politikken fra ytre venstre hvor alle private aktører skal bekjempes.

- Som alle gode Høyre-menn så savner du Jens Stoltenberg?

- Arbeiderpartiet har i hvert fall snudd trill rundt. Hvis venstresida vinner valget i Oslo til høsten, er alle private aktører presset ut av eldreomsorgen om to år.