Hatet som ryster Frp

Carl I. Hagens hevnlyst over Dag Danielsen er så sterk at stortingsrepresentanten fra Oslo ligger an til å bli ekskludert av sentralstyret. Nå skal den mektige formannen ha hevn. Få har påført Carl I. Hagen så mange frustrasjoner som Danielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det pågår nå en skjult og dramatisk kamp i partiet meningsmålingene har gjort til landets største. Forholdet mellom Oslo Frp og Carl I. Hagen er så betent at få tør å uttale seg offentlig. Oppfatningen blant flere sentrale Frp-kilder Dagbladet har snakket med, er at Dag Danielsen og styret i Oslo Frp etter alt å dømme blir suspendert eller ekskludert.

Carl I. Hagen vil ikke røpe hva han vil gå inn for i eksklusjonssaken, men han går langt i å antyde hva han mener.

- Pr. dags dato vet vi ikke om Oslo Frp i framtida lojalt vil følge opp vedtak fra landsstyret og landsmøtet. Det er en uholdbar situasjon, sier Hagen til Dagbladet.

Historien

Flere Frp-kilder understreker at kampen egentlig handler om Carl I. Hagens dårlige forhold til Dag Danielsen. Hagen vil ha hevn for de prestisjenederlagene Hagen er påført av Oslo-partiet de siste årene.

  • Hagens kandidater til viktige verv har blitt feid av banen av Dag Danielsen og hans folk. Hagens to favoritter i Oslo Frp, Svenn E. Kristiansen og Peter N. Myhre, har blitt vraket, både som fylkesleder og som byrådslederkandidat. Dette har skjedd til tross for at Hagen har lagt hele sin prestisje inn i kampen.
  • Dag Danielsen har gjennom et effektivt nettverksarbeid skaffet seg en maktbase, med tyngdepunkt i Oslo øst. Carl I. Hagen har opplevd at Danielsen er mektigere i Oslo Frp enn han selv er.

- Carl I. Hagen takler å lide nederlag i politiske saker. Men han hater å tape personkamper, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Hylles ikke

  • Dag Danielsen har hjulpet fram Frp-politikere i Oslo Carl I. Hagen frykter. Dette har blant annet vært politikere med sterke innvandrerfiendtlige oppfatninger.
  • Men kanskje det verste Hagen opplever i Oslo-partiet, er måten han selv blir behandlet. Rundt i landet blir han hyllet av lokale tillitsvalgte. Dette skjer nesten ikke i Oslo. Hagen og partiledelsen brukes nesten ikke av Oslo-partiet. Dette har Hagen flere ganger tatt opp i innlegg på årsmøter i Oslo.

Må krype

Dag Danielsen kan stå overfor følgende valg. For å redde seg må han krype for den mektige partiformannen. Styret i Oslo Frp må beklage sin oppførsel, og love lydighet. Hagen sitter på makta:

- Sentralstyret består av håndplukkede Hagen-tilhengere, sier en Frp-kilde.

- Dersom Hagen bestemmer seg for noe, vil han alltid få med seg sentralstyret, sier en annen sentral kilde.

Etter det Dagbladet erfarer vil Danielsen neppe krype for Hagen. I stortingsgruppa er han kjent som en av ytterst få som ikke lar seg lokke eller overbevise av Hagens argumenter.

En annen løsning er at Hagen legger bånd på seg i frykt for partistrid og velgerflukt.

Mange av Frp's stortingsrepresentanter reagerer sterkt på Hagens behov for å ydmyke og straffe Oslo Frp. I likhet med Danielsen selv, mener mange av hans partivenner at han ikke har gjort noe galt. Derfor ligger det an til bråk i partiet dersom Danielsen må ut. Men det er usikkert om Danielsens venner tør å stå opp.

- Mange er redde for nominasjonen i eget fylke hvis de utfordrer partiformannen, sier en kilde til Dagbladet.

Striden

  • Nordland Frp har foreslått at styret i Oslo Frp skal ekskluderes fra partiet. Sentralstyret avgjør saken seinere denne måneden.
  • Leder i Oslo Frp, Dag Danielsen, ga blaffen i Carl I. Hagens ønske om at nestleder Siv Jensen skulle få andreplassen på stortingslista.
  • Landsstyret grep inn og overstyrte Oslo. Men fylkespartiet og Danielsen nølte, før de føyde seg. Da kom eksklusjonsforslaget.