84 DREPT PÅ UTØYA: Politiet har bekreftet at 84 personer ble drept på Utøya. Foto: Hans A. Vedlog
84 DREPT PÅ UTØYA: Politiet har bekreftet at 84 personer ble drept på Utøya. Foto: Hans A. VedlogVis mer

Hatet «Stoltenberg-jugend» og kalte Gro «landsmo(r)deren»

Siktede Anders Behring Breivik (32) avslører i et nettforum et voldsomt hat mot muslimer, venstreorienterte og det han kaller «Stoltenberg-jugend».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Vi kan ikke akseptere at Arbeiderpartiet subsidierer disse voldelige «Stoltenberg-jugend» som systematisk terroriserer politiske konservative».

Slik beskrev Anders Behring Breivik politiske ungdomsorganisasjoner på venstresida, på det islamkritiske nettstedet Document.no for knapt to år siden.

Nå har Anders Behring Breivik blitt drapsmann, med over 91 personers liv på samvittigheten, ifølge politiet. 84 av dem var på AUFs sommerleir på Utøya.

Hvordan kunne det gå så galt?

Frimurer Lederen for St. Olaus til de tre søiler, en avdeling i Frimurerordenen, skjønner det i hvert fall ikke.

- Jeg kan bekrefte at han er medlem av Frimurerordenen og tilhører vår losje. Jeg forstår det ikke, sier en sterkt berørt Harald Manheim til Dagbladet.

Manheim er ordførende mester i losjen St. Olaus til de tre søiler i Frimurerordenen.

Han forteller at han er dypt sjokkert over massedrapene, og satt oppe til klokka halv ett i går kveld for å følge utviklingen. At det var et medlem i Frimurerordenen som sto bak, ante han ikke.

- Jeg oppdaget det klokka sju i morges, da jeg våknet, forteller Manheim da Dagbladet ringer litt før klokka åtte i dag morges.

Grønnsakdyrking I innlegg på nettet skriver Anders Behring Breivik at han har vært politisk aktiv fra han var 17-18 år gammel.

«Jeg var aktiv Oslo FrP/FpU i de første 6-7 år (i den kulturkonservative + laissez faire kapitalistiske/liberalistiske campen) og bidro til FrPs suksess før jeg stoppet. Jeg følte det da var viktigere å bidra til å utvikle/markedsføre politiske doktriner i utlandet spesielt Britiske, Tyske, Franske, Amerikanske)», skriver han.

Senere har han drevet flere firmaer for å «finansiere en en inntektsløs politisk aktiv tilværelse». Firmaene oppga å drive med alt fra engroshandel med datamaskiner og batabehandling til dyrking av grønnsaker.

- Mot hat-ideologier «Jeg bruker nå disse midlene til å kunne jobbe fulltid med å videreutvikle/markedsføre Viennaskolen», skriver Behring Breivik i desember 2009.

Viennaskolen er en antiislamistisk ideologi som Behring Breivik er tilhenger av.

Noen kjerneverdier er antiislamisering, anti-autoritet og «motstand mot alle autoritære hat-ideologier», Pro-Israel og forsvar av kristen kultur.

- Kirken en vits I innlegg på Document.no beskriver Anders Behring Breivik seg selv som konservativ kristen, og mener at kirken har blitt for radikal.

«Jeg er selv protestant og døpte/konfirmerte meg av egen fri vilje da jeg var 15. Men dagens protestantisk kirke er en vits. Prester i jeans som marsjerer for Palestina og kirker som ser ut som minimalistiske kjøpesentre. Jeg er tilhenger av en indirekte kollektiv konvertering fra den protestantiske kirke tilbake til den katolske», skriver han i en kommentar fra desember 2009. Han forteller også at han i mellomtiden stemmer på de mest konservative kandidatene ved kirkevalg.

I et innlegg på Document.no kalte 32-åringen tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland for «landsmo(r)deren». Han skriver:

«Dere påstår at alle nordmenn som ikke følger landsmo(r)deren Gro Harlem Brundtlands definisjon, er rasister:

"Alle som til enhver tid innehar Norsk pass er fullverdige Nordmenn"... Som betyr at selv Somalieren (med norsk pass) som tygger khat hele dagen, banker kona og sender halve trygden til al-Shabaab skal sees på som en fullverdig Nordmann.

32-åringen har flere ganger rost innlegg fra Document.no-redaktør Hans Rustad, og sendt ham forslag til et potensielt forretningssamarbeid, der han ønsket å starte en «kulturkonservativ» avis. Rustad har i dag ikke besvart Dagbladets henvendelser, men han har kommentert saken på sitt eget nettsted (Document.no er i dag tidvis nede, se faktaboks nederst i saken).

Reagerer med avsky Anders Behring Breivik skal ha vært elev ved Smestad barneskole - samme skole som kronprinsen - senere ved Ris ungdomsskole ved Gaustad i Oslo, og gikk deretter på Oslo handelsgymnasium ved Solli plass på vestkanten av Oslo.

Rektor ved sistnevnte skole reagerer med avsky på nyheten.

- Du vekker og forteller meg dette nå. Men det er jo helt grusomt, sier avtroppende rektor ved Oslo handelsgymnasium, Eli Engløk.

- Jeg husker ikke gutten, derfor kan jeg ikke si noe om hvilke lærere han hadde, sier Johannes Øvereng, som var rektor ved Oslo handelsgym i perioden da Behring Breivik gikk der.

Katastrofale følger Allerede i 18-årsalderen, da han skal ha gått på Oslo handelsgym, skal Behring ha vært interessert i høyre-orienterte eller nynazistiske miljøer, ifølge en tidligere medelev. Han skal ha vært dørvakt på privatfester, og det gikk rykter om at han også hadde slike oppgaver på nynazistiske arrangementer.

TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik. Foto: Privat
TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik. Foto: Privat Vis mer

Etter hvert ser Behring Breivik ut til å ha utviklet et voldsomt hat mot muslimer, innvandrere og multikulturalisme.

«Si meg ett land der muslimer har levd fredelig med ikke-muslimer uten å føre jihad (...)?

Jeg kan nevne 40 land/områder der dette har fått KATASTROFALE følger for ikke-muslimene. Kan du vennligst nevne ETT eneste eksempel der det har lykkes å assimilere muslimer? skrev han i et innlegg i desember i fjor.»

Terroriserer Blant dem han anså som forkjempere for den multikulturalismen han mislikte så sterkt, var medlemmer i de venstreorienterte partienes ungdomsorganisasjoner.

Blant fire viktige oppgaver han satte opp for seg selv og hans meningsfeller, var å utvikle et alternativ til «de voldelige ekstreme norske marxistiske organisasjonene» Blitz, SOS Rasisme og Rød Ungdom.

«Vi kan ikke akseptere at Arbeiderpartiet subsidierer disse voldelige «Stoltenberg jugend» som systematisk terroriserer politiske konservative», skrev han i oktober 2009.

De andre oppgavene han ville satse på, var en «kulturkonservativ» avis, skaffe seg kontroll over 10-15 frivillige organisasjoner og initiere et samarbeid med de konservative delene av kirken.

- Ikke frimurer-støtte Høsten 2009 argumenterte Behring på det islamfiendtlige nettstedet document.no for å dra i gang en «kulturkonservativ» avis. Denne skulle være pro-Israel og pro-FrP og stoppe det han kalte «kulturmarxistene», som han ga ansvaret for blant annet svekkelse av kjernefamilien og folks moral.

I et innlegg skrev han at han kunne «bidra med å skaffe støtte til dette prosjektet fra losjen min».

Men ifølge Harald Manheim er ikke slike temaer noe som diskuteres i Frimurerordenen.

- Kontroversielle religiøse og politiske spørsmål snakker vi ikke om i Frimurerordenen. Så den siden av ham har ikke framkommet, det kan jeg garantere, sier Manheim til Dagbladet.

Han forteller at det var et stort sjokk da han oppdaget at Behring er medlem av hans losje.

- Vi har et system som skal ivareta at den type personer ikke får adgang, men jeg er sjokkert i dag, så jeg må komme meg ned i sekretariatet og undersøke nærmere, sier Manheim.

Nå vil han ta kontakt med overhodet for frimurerne i Norge, og diskutere hva som skal gjøres videre med saken.