Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hatkamp i Arizona

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Billetter til høstens store hatkamp mellom Yankees og Red Sox går for 1000 dollar på svartebørsen. De to lagene har baseballens mest trofaste og kompromissløse fans. En av dem er John Kerry. Hans elskede Boston Red Sox er beryktet for sin uflaks. Det synes å hvile en forbannelse over laget, som år etter år har gått i oppløsning når det virkelig gjelder.

SISTE DEBATT:

I morgen gjelder det for Kerry i den tredje og siste av presidentdebattene. Den politiske hatkampen mellom to kandidater som virkelig avskyr hverandre, er gratis, men kan ellers konkurrere med den mest amerikanske av alle idretter i oppmerksomhet. Når sirkuset lander i stekende Arizona, er temperaturen på kokepunktet.

DE VIL SE BLOD:

Det er flere grunner til at dette valget av ekspertene blir kalt det viktigste på flere tiår. Irak og krigen mot terror er selvsagt en av dem. Men når den jevne amerikaner sitter klistret til TV-skjermen for å se to politikere snakke om helsereform og toppskatt, skyldes det ikke en ny politisk vekkelse i landet. Som tilskuere på en boksekamp, vil de se blod. Mer blod.

TUSEN AVSTEMNINGER:

George W. Bush bruker selv boksemetaforen. Han har rappet Joe Louis' berømte sitat: «He can run, but he can't hide.» Det henspiller på at Kerry ikke kan løpe fra sine standpunkter i Senatet. Etter 20 år er det mange tusen avstemninger Bush-leiren kan velge å bruke mot ham for å vise at han har skiftet standpunkt. Når Bush nå sier: «He can run» - roper tilhørerne ekstatisk tilbake: «But he can't hide».

NESTEN CLINTONSK:

Temperaturen har endelig fått den kjølige John Kerry til å løsne på slipset. Lenge hadde han pressen mot seg, fordi han var stiv og formell. Dronningen av The New York Times, Maureen Dowd, spøkte med at han måtte ha lånt en av sin kones Butox-sprøyter siden han var fullstendig uten ansiktsmimikk. David Letterman kalte ham bare «long face» - bokstavelig og i overført betydning, trist. Men alt det forandret seg etter den første debatten i Florida, hvor Bush måtte ta telling. Nå framstår Kerry mer avslappet og selvsikker, nesten clintonsk når han til og med går på scenen med elektrisk gitar og løs snipp.

TØFFEST:

Hvis noen skulle være i tvil om at dette handler om hvem som er tøffest, nøler ikke Kerrys folk med å vise til hans erfaring fra Vietnam når Bush beskylder ham for å være svak: I motsetning til Dick Cheney og George W. Bush, har Kerry sett folk i øynene og drept dem, skrøt en Kerry rådgiver til The New York Times Magazine.

GIFTIG KJEMI:

Hvis blikk kunne drepe, hadde Bush kunnet si det samme. Hans hat til Kerry fikk ham til å miste besinnelsen et øyeblikk i forrige debatt. Den giftige kjemien mellom dem, er gitt en psykologisk forklaring. Kerry får Bush til å føle seg underlegen - både fysisk, sosialt og intellektuelt. En uvant posisjon for verdens mektigste mann. Kerry minner Bush om at han til tross for alle sine privilegier, bare er en enkel gutt fra Texas. Det er en fordel overfor velgerne, men ikke i egne øyne.

Så spørs det om Kerry står løpet ut, eller som Red Sox snubler i siste runde. Men i baseball er det alltid en ny sesong. For Kerry kan alt være over i morgen.

KOKEPUNKT: Temperaturen er på kokepunktet før den tredje og siste TV-debatten mellom John Kerry og George W. Bush. Hvem er mest hardtslående denne gang?
OPPVARMING: Hjertelig velkomst for George W. Bush i New Mexico.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media