Hatprest stenges ute

Han kalte selvmordsbomberne i London «de fantastiske fire». Så dro han til Midtøsten. Nå stanser britiske myndigheter trygden og sperrer hatpresten ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamisten Omar Bakri Mohammed har startet flere ekstreme grupper i Storbritannia. Etter den første bombeaksjonen i london uttalte han at han var «meget glad».

Etter det påfølgende mislykkede angrepet omtalte han gjerningsmennene som «de fantastiske fire». I forrige uke sa han til britiske medier at han ikke ville varsle politiet dersom han fikk nyss om nye aksjoner.

Lørdag dro han på tur til Midtøsten. I går ble han arrestert i Libanons hovedstad Beirut. I dag vedtok britiske myndigheter å sperre Bakri ute fra landet.

- Han bidrar ikke til allmennhetens beste, sa en talsmann fra det britiske innenriksdepartmentet i dag.

Familien får bli

Bakri antas å både være syrisk og libanesisk statsborger Han har kone og seks barn i Storbritannia, der han har hatt politisk asyl siden starten av åttitallet. Beslutningen om å sperre ute Bakri gjelder ikke for familien, sier britiske myndigheter. De vil fortsatt å trygd og annen støtte utbetalt, men alle utbetalinger til Bakri blir stanset.

Syriske myndigheter har bedt om å få Bakri utlevert på grunnlag at han er dømt for flere forbrytelser i landet. Disse skal ikke være terror-relatert, men dreier seg om ifølge libanesiske myndigheter om tidligere hendelser i Syria på åttitallet. Syria er et av verdens strengeste diktaturer, og opposisjon og uroligheter slås beinhardt ned på.

- Tap for Storbritannia

Bakris talsmann sier til BBC at han mener avgjørelsen om å sperre Bakri ute er helt forkastelig.

- Jeg tror det vil bli et stort tap for det britiske folk og det muslimske samfunn. Jeg mener dette viser en undertrykkende side av Blairs regime.

Bakri har selv uttalt til libanesisk tv at han er blitt trakassert i Storbritannia, og at han aldri har støttet drap på uskyldige.

Britiske myndigheter jobber nå med å endre lovverket for å få utvist ni andre antatte ekstremister.

Les mer om Bakri.

MISTER TRYGD OG ASYL: Omar Bakri Mohammed slipper ikek inn i Storbritannia igjen, og fratas alle trygdeytelser.