Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hatspill

Amerikanske rasistgrupper vil påvirke unge gjennom dataspill som «Shoot the blacks» og «Ethnic Cleansing.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasistgrupperinger i USA skyr ingen midler i forsøkene på å rekruttere flere til organisasjonene sine. Nå tar grupper som National Alliance og World Church of the Creator i bruk dataspill for å kapre unge medlemmer. Spill med titler som «Ethnic cleansing» og «Concentration Camp Rat Hunt» skal påvirke unge til å se fargede og jøder som skadedyr. Spillene går selvfølgelig ut på å drepe så mange ikke-hvite som mulig.

I en rapport om spillene hevder den amerikanske anti-æreskrenkelses ligaen, ADL, at spillene er en del av en større strategi for å kapre unge medlemmer.

- Spillene bruker moderne teknologi for å forføre unge mennesker som liker å spille dataspill. De påvirkes gjennom spillene til intoleranse, fordommer, og anti-semittisme. Spillene utnytter underholdningsindustriens popularitet, sier lederen for ADL, Abraham Foxman til Wired.

Politisk inkorrekt

I følge National Alliance egen reklame, skal spillet «Ethnic Cleansing» være det mest politisk inkorrekte i historien.

Spillet foregår i en urban setting, hvor du som spiller skal drepe svarte og latinere, før du skal inn i undergrunnen for å drepe jøder. I finalebrettet skal Ariel Sharon drepes.

Spillet er gjennomsyret av rasistpropaganda. Hver gang en svart blir drept, akkompagneres dette av en apelyd. Amerikansk rasistrock preger selvfølgelig lydsporet, og reklameplakater for National Alliances nettsider finnes på hver vegg i den virtuelle byen.

Multimedialt

Gjennom spillene kan rasistgruppene kombinere alle delene av virksomheten sin. Spillene blir en multimedial propagandamaskin.

- Helt fra begynnelsen har vi vært en multimediaorganisasjon. Vi er interessert i kommunisere via alle medier vi kan for å spre budskapet vårt på en effektiv måte, sier lederen for National Alliance, William Pierce. Pierce selv taler om den kommende «hvite revolusjonen» i spillet.

Spillene er spesielt populære blant unge, hvite tenåringsgutter.

- Jo yngre, jo bedre, mener lederen for World Church of the Creator, Matt Hale. Rasistkirken tilbyr mange spill fra nettsidene sine. - Vi ønsker å bruke alle midler for å få nye ansikter til kirken, sier Hale.

Rase er religion

Kirken Hale ønsker å trekke ungdommen til framstår som en smule annerledes. Kirken mener rasen er religionen, og at den største synd er å gjøre den hvite rasen uren. Gjennom spillene ønsker Hale at bevegelsen hans skal framstå mer dagligdags.

- Vi ønsker at folk skal se på oss som vanlige mennesker. Hvis vi kan påvirke videospill og underholdningsindustrien vil folk skjønne at vi er vennene og naboene deres. Så lenge det ikke er pornografisk eller inneholder ting som nedverdiger hvite er det ok for oss, sier Hale.

I spillet «Concentration Camp Rat Hunt» er oppgaven å skyte jøder i Auschwitz. For Hale er dette propaganda som styrker den hvite rase.

john.rasmussen@dagbladet.no

GATEVOLD: I «Ethnic Cleansing» er poenget å tilintetgjøre alle ikke-hvite og jøder.
KKK-inspirert: De amerikanske rasistgruppene inspireres av hverandre. Propagandaen kjenner ingen grenser.
Hele Norges coronakart