Nye opplysninger:

- Hatt kreft i flere år

Det anerkjente russiske nettstedet Proekt har kommet med en rekke avsløringer. Nå hevder de Wagner-gruppas leder, Jevgenij Prigozjin, har vært alvorlig syk i flere år.

ANGIVELIG SYK: Ryktene svirrer om Wagner-leder Prigozjins helse. Foto: AP / NTB
ANGIVELIG SYK: Ryktene svirrer om Wagner-leder Prigozjins helse. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

Ryktene om Wagner-gruppas leder, Jevgenij Prigozjin, har vært mange. Russiske statsstyrte medier har forsøkt å sverte ham ved å nedtone hans rolle i krigen i Ukraina og angripe hans personlige karakter.

Andre hevder at han umulig kan være i live.

- Det tror jeg ikke at han er. Og hvis han er det, befinner han seg i fengsel et eller annet sted, sa den pensjonerte generalen Robert Abrams til ABC News denne uka.

Nå kommer det anerkjente russiske nettstedet Proekt, som tidligere har kommet med en rekke avsløringer om russiske militærtopper, med nye opplysninger om Prigozjins helse.

- Sluttet å vokse

Det uavhengig russisk gravenettsted hevder Wagner-lederen i en årrekke har hatt magekreft. Han skal ha gjennomgått behandling for sykdommen i flere år.

Nettstedet siterer blant annet en av Wagner-lederens medarbeidere.

- Han har hatt kreft, men nå ser det ut som at svulsten har sluttet å vokse, sier vedkommende om Prigozjins helsetilstand.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin bryter tausheten etter marsjen mot Moskva. Video: AP, Telegram. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Streng diett

Da Wagner-lederens hjem ble ransaket tidligere denne måneden, skal det ha blitt funnet flere falske pass. I tillegg skal det ha vært store mengder helseutstyr i boligen.

En tidligere medarbeider sier til Proekt at Prigozjin i årevis har levd på en streng diett, og vært helt avholds. Dette skal ha vært en direkte konsekvens av kreften.

Hovedlærer i etterretning, Tom Røseth, tror Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin vil fortsette å lede soldatene fra sitt tilholdssted i Belarus. Video: Bjørge Dahle Johansen, AP, Dagbladet TV Vis mer

Sporløst forsvunnet

Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin har ikke blitt sett offentlig på snart tre uker. 24. juni marsjerte leiesoldatene fra Wagner-gruppa mot den russiske hæren og Moskva. Opprøret ble seinere avbrutt samme kveld etter at Belarus framforhandlet en avtale som innebar at Prigozjin måtte forlate landet.

Leiesoldatene sto 20 mil fra Russlands hovedstad, da Wagner-sjefen ga dem ordren om å snu. Siden det har det eneste livstegnet vært et lydopptak med Wagner-sjefens stemme.

Prigozjin skal seinere ha forklart opprøret med at han «var i ferd med å bli gal». Hvor han befinner seg og hva helsetilstanden hans nå er, forblir foreløpig et ubesvart spørsmål.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer