Haugesund-baby funnet i god behold

HAUGESUND (Dagbladet.no): Den tre dager gamle jenta som ble kidnappet fra Fylkessjukehuset i Haugesund er funnet i god behold. En kvinne er siktet for kidnappingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Politiet etterlyste i ettermiddag en kvinne i grønn joggedress som hadde blitt observert på sykehuset de siste 14 dagene.

Babyen ble funnet omtrent klokka 18 hjemme hos den etterlyste kvinnen i Etne kommune 6 mil fra Haugesund.

Politiet undersøker nå tips om at flere kan ha vært involvert i kidnappingen, melder NTB.

I god behold

- Det er gjort en sikker identifisering av barnet, sier politijurist Thor Arne Reitan ved Haugesund politidistrikt til Dagbladet.no.

Barnet er i god behold, og er nå gjenforent med sine foreldre på Fylkessjukehuset i Haugesund.

Sykehusprest Gro Steensnæs Håvåg tilbrakte den fryktelige ventetida sammen med foreldrene, og kan fortelle om enorm lykke da barnet ble funnet.

- Det er snakk om en veldig lettelse hos foreldrene nå, forteller Håvåg til NTB.

Fikk tips

Et ektepar ble tidligere i dag anholdt i forbindelse med kidnappingssaken, men etter samtaler med politiet ble disse sjekket ut av saken.

Politiet fant fram til barnet etter at de fikk inn et tips omtrent klokka 17 i ettermiddag. En kvinne hadde kommet hjem med en baby, noe som ble oppfattet som merkelig av nærmiljøet.

En lokal lensmannspatrulje ble sammen med en lege sendt til kvinnens adresse. Politi og lege fant kvinnens forklaring særdeles lite troverdig, og fraktet både kvinnen og barnet til Fylkessjukehuset i Haugesund.

På sykehuset ble jentebabyen identifisert som det kidnappede barnet. Kvinnen ble i kveld siktet for kidnappingen, og er i politiets varetekt inntil hun skal vurderes av psykiatrisk sakkyndige.

Politiet bekrefter at den pågrepne kvinnen er den samme som ble etterlyst av politiet tidligere i dag.

Tatt fra barnestua

Det var i 10-tida i formiddag at babyens mor gikk inn på rommet sitt for stelle seg, mens babyen ble liggende på barnestua hvor de ansatte passet på.

- En kvinne kledt som pasient kom inn, tok opp babyen og stakk ut igjen. Ingen fattet mistanke til henne, fortalte overjordmor Fosen til Dagbladet.no tidligere i dag.

Da moren kom ut fra rommet sitt, lurte hun på hvor jenta hennes hadde tatt veien.

- Vi lette overalt, men uten resultat.

De fattet straks mistanke til kvinnen som hadde vært innom. Hun og en ukjent mann hadde blitt observert i og utenfor barselavdelinga, men var nå ikke å finne. Klokka 10.30 slo overjordmora alarm og ringte politiet.

Alle tilgjengelige politiressurser i Haugesund ble satt på saken da alarmen gikk i 10.30-tida. Samtlige omkringliggende lensmannskontor ble koplet inn. Flyplassen, bomstasjonene og drosjene i byen ble varslet, og alle veier og ferjer kontrollert.

Kan ha valgt tilfeldig baby

Politiet kjenner ikke motivet for kidnappingen.

Normalt ligger det mellom 10 og 25 barn på fødeavdelingen på sykehuset, som ligger i Haugesund sentrum. Det kidnappede spebarnet lå i en barnestue sammen med flere andre barn da det forsvant.

- Det var pleiere til stede i rommet, og de har også sett at kvinnen tok barnet med seg. Ingen forsto da at hun ikke var moren, forteller overlege Torunn Eikeland ved føde- og barselavdelingen på Fylkessjukehuset i Haugesund til NTB.

Går gjennom rutiner

Ifølge Eikeland var den pågrepne kvinnen kledd som hvilken som helst barselkvinne.

- Hun hadde på seg en grønn joggedress, og det var ingenting som skilte henne fra en vanlig mor. Alle kvinnene går i joggedress like etter en fødsel.

- Hvordan har denne kvinnen kommet seg inn til de nyfødte?

- Vi har et åpent sykehus der alle kan komme og gå. Vi har prøvd å begrense adgangen til føde- og barselavdelingen til kun den nærmeste familien, men vi sjekker ikke hvem som er her til enhver tid, sier Eikeland.

Fungerende fylkeslege Berit Fevang i Rogaland regner med at Fylkessjukehuset i Haugesund må gå gjennom sikkerhetsrutinene etter kidnappingen.

- Etter sykehusloven har sykehuset meldeplikt til oss. Vi regner med at de sender en orientering til oss om hvordan de vil gjennomgå rutinene sine etter denne hendelsen, sier Fevang til NTB.

FORSVANT HERFRA: Den tre dager gamle jenta ble kidnappet fra Sentralsjukehuset i Hagesund.
LYKKELIGE:Overlege Torunn Eikeland og Sykehusprest Gro Steensnæs (høyre) ved Fylkessykehuset i Haugesund etter at dramaet hadde fått en lykkelig avslutning mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer