Haugesund stanser betalingen av Terra-gjeld

Mener de ikke har ansvar for gjelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haugesund kommune har stanset betalingen av renter og avdrag på lån kommunen tok opp i Depfa Bank i Dublin i forbindelse med Terra-investeringene.

- I tråd med formannskapets vedtak i forrige uke har vi stanset betalingen av renter og avdrag, sier økonomisjef Jo Inge Hagland i Haugesund kommune til NTB.

Onsdag 17. september skulle kommunen ha betalt 3,3 millioner kroner i renter og avdrag til Depfa Bank. Kommunen lånte opprinnelig drøyt 231 millioner kroner i banken som opprinnelig var irsk, men nå har tyske eiere.

Formannskapets begrunnelse for å stanse betalingen er at låneopptaket er ugyldig etter kommuneloven, og at formannskapet følgelig ikke har ansvaret for de ca. 130 millioner kroner som er gått tapt i kjølvannet av Terra-investeringene.

Varslet

Hagland bekrefter at banken på forhånd er varslet om formannskapets vedtak om å stanse betalingen av renter og avdrag.

Hagland sier intensjonen til Haugesund kommune er å betale inn til Depfa restverdien av obligasjonen som ble tvangssolgt av Citibank. Denne innbetalingen vil kommunen anse som en endelig innfrielse av lånet kommunen har tatt opp i Depfa. Restverdien er ifølge Haga rundt 97 millioner kroner.

- Vi finregner nå for å finne korrekt beløp i forhold til salgstidspunkt, sier han.


Dialog - ikke forhandlinger

I henhold til kontrakten mellom Depfa Bank og Haugesund kommune forfaller lånebeløpet i sin helhet dersom kontrakten misligholdes.

 STOPPER BETALINGEN:  - I tråd med formannskapets vedtak i forrige uke har vi stanset betalingen av renter og avdrag, sier økonomisjef Jo Inge Hagland i Haugesund kommune (midten). Her sammen med for de fire vestlandskommunene etter et møte med Pareto i fjor. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
STOPPER BETALINGEN: - I tråd med formannskapets vedtak i forrige uke har vi stanset betalingen av renter og avdrag, sier økonomisjef Jo Inge Hagland i Haugesund kommune (midten). Her sammen med for de fire vestlandskommunene etter et møte med Pareto i fjor. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

Advokatfirmaet Lund & Co er engasjert av kommunen i saken og har løpende kontakt med Depfa Bank i Dublin, men det foreligger ikke noen form for forhandlingssituasjonen mellom kommunen og banken, ifølge økonomisjef Jo Inge Haga.

Haugesund-ordfører Petter Steen jr. ønsker ikke å si noe om kommunens videre strategi i saken:

- Vi effekturer formannskapets vedtak, men strategiske vurderinger vil jeg ikke kommentere utover at vi naturligvis alltid er åpen for samtaler og dialog med kommunens forbindelser, sier Steen til NTB.
 
(NTB)