Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hauglie er arbeidsminister, ikke motivasjonsrådgiver

Marianne Marthinsen (Ap) etterlyser mer målretta tiltak for arbeidskrisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Anniken Hauglie er arbeidsminister og ikke coach. Hun uttaler seg som en motivasjonsrådgiver når hun ber de arbeidsledige om å «ikke gi opp», men hun bør i stedet bruke den politiske verktøykassa hun har tilgjengelig, sier finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen, til Dagbladet.

I Dagbladet mandag forteller tre arbeidsledige om den vanskelige situasjonen de er i, og hvordan de opplever at regjeringen ikke gjør nok.

Arbeidsminister Anniken Hauglie svarer at hennes råd til de arbeidsledige er å «ikke gi opp», og mener også at grepene regjeringen gjør nå - blant annet med en tiltakspakke på fire milliarder kroner - er «rett politikk til riktig tid».

- Omstilling krever mye oss, men vi tar både kortsiktige grep som tiltakspakken og langsiktige grep som satsing på kunnskap, forskning og innovasjon. Dette vil gi Norge flere bein å stå på i framtida, svarer Hauglie.

Les om noen av regjeringens tiltak her.

- Ikke målretta nok Det er disse svarene som får Marianne Marthinsen, til å reagere.

- Du ber Hauglie bruke verktøykassa, men hun viser jo både til tiltakspakka og en rekke andre grep som regjeringen nå gjør?

- Regjeringen har kommet med noen tiltak, men de for få og ikke målretta nok, og tiltakene er i liten grad øremerka Sørvestlandet hvor problemet er størst, svarer Marthinsen, og etterlyser følgende konkrete tiltak fra regjeringen:

• Permitteringsregelverk
- Et samlet næringsliv på Sørvestlandet har etterlyst en utvidelse av permitteringsregelverket. Det ville hjulpet dem til å beholde kjernekompetansen, men regjeringen har kategorisk avvist det. Ap har foreslått å utvide permitteringsregelverket fra 36 til 52 uker. Det er bedre at ansatte permitteres enn at de får sparken. Det skaper større trygghet for de ansatte, og bedriftene kan beholde nøkkelkompetanse, sier Marthinsen.

• Utskifting av norske ferger
- Regjeringen har utsatt fergeanbud. Men vi har masse ferger langs kysten som er modne for utskifting, og nå har vi også ledige kompetanse ved verftene. Vi bør også sette strenge miljøkrav på de nye anbudene, noe som både vil være bra for miljøet i tillegg til at sjansen for at norske selskap vinner anbudet øker, sier Marhtinsen.

• Plugging av brønner
- Vi har en del oljebrønner som er tømt. Men i stedet for å plugge disse brønnene permanent, så er det gjort midlertidig. Regjeringen burde gå i dialog med selskapene om å gjøre dette permanent, det ville gitt arbeid på et tidspunkt hvor det er ledig kapasitet, sier Marthinsen.

• Flere tiltaksplasser hos NAV:
- 4000 tiltaksplasser er et bra tiltak fra regjeringen, men ikke mange nok. Ap har foreslått 6000, sier Marthinsen.

- Solid økonomisk styring - Du sier at regjeringen gjør for lite. Men dette har vært en delvis varslet arbeidskrise, så da gjorde vel heller ikke de rødgrønne nok?

- Vi gjorde mye mens vi satt i regjering. Noe av det siste vi gjorde var for eksempel å sette i gang en vekstpakke for fastlandsinudstrien for å motvirke todelingen av økonomien, hvor oljebransjen dro på hardt mens andre deker av indutrien strevde.

- Men kunne dere gjort mer?

- Som politiker skal man aldri si at man har gjort nok, og at alle løsninger er på plass. Men ser man perioden under ett, så ble det skapt 350 000 arbeidsplasser til tross for finanskrisa. Det viser en solid økonomisk styring.