NAV-tillitsvalgt slår alarm om nye uføretall

- Hauglie, hva var det vi sa?

På snaut ti år har antallet unge uføre nær tredoblet seg. Tillitsvalgt i Nav mener regjeringens kutt i ordningen med arbeidsavklaringspenger har gjort vondt verre.

UFØRE: Det har vært en dramatisk økning i antallet unge uføre de siste ti årene. Arbeidsminister Anniken Hauglie og statsminister Erna Solberg får mye av skylden, under henvisning til endringene i reglene for arbeidsavklaringspenger. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
UFØRE: Det har vært en dramatisk økning i antallet unge uføre de siste ti årene. Arbeidsminister Anniken Hauglie og statsminister Erna Solberg får mye av skylden, under henvisning til endringene i reglene for arbeidsavklaringspenger. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Martin Kvalvik er tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag og veileder for ungdomsteamet ved Nav Ringerike.

Nå fyrer han av en bredside mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H):

- Hva var det vi sa, Anniken Hauglie? Vi som jobber tett med ungdom med nedsatt arbeidsevne, ser at regelendringen er det største hinderet for å få denne sårbare gruppa ut i arbeidslivet, sier Kvalvik, som til daglig jobber med å følge opp unge mennesker på AAP. Mange av dem har psykiske lidelser.

- Selv med tett oppfølging ser vi at tiden renner ut og at vi ofte må sette mange på uføretrygd før de er ferdig avklart, fortsetter han.

Kraftig vekst

Tidligere denne måneden kom Nav med ferske uføretall. Der framgår det at antallet uføre mellom 25 og 29 år har økt fra 4 027 i 2010 til 11 158 i 2019. Det tilsvarer en vekst på 177 prosent.

Fra 2018 til 2019 alene kom 1 578 unge i denne aldersgruppen over på uføretrygd. Også blant dem mellom 20 og 24 år har det vært en økning, faktisk mer enn en dobling fra 2010 til 2019, kunne NTB fortelle nylig.

Ifølge P4 har 81 prosent av alle unge mellom 25 og 29 år som ble uføre det siste året, mottatt arbeidsavklaringspenger. Ap-nestleder Hadia Tajik la skylda på regjeringens kutt i ordningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer