NAV-tillitsvalgt slår alarm om nye uføretall

- Hauglie, hva var det vi sa?

På snaut ti år har antallet unge uføre nær tredoblet seg. Tillitsvalgt i Nav mener regjeringens kutt i ordningen med arbeidsavklaringspenger har gjort vondt verre.

UFØRE: Det har vært en dramatisk økning i antallet unge uføre de siste ti årene. Arbeidsminister Anniken Hauglie og statsminister Erna Solberg får mye av skylden, under henvisning til endringene i reglene for arbeidsavklaringspenger. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
UFØRE: Det har vært en dramatisk økning i antallet unge uføre de siste ti årene. Arbeidsminister Anniken Hauglie og statsminister Erna Solberg får mye av skylden, under henvisning til endringene i reglene for arbeidsavklaringspenger. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Martin Kvalvik er tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag og veileder for ungdomsteamet ved Nav Ringerike.

ALARM: NTL-tillitsvalgt og Nav-ansatt Martin Kvalvik er ikke overrasket over økningen i antallet unge uføre. Foto: Jeanette Larsen
ALARM: NTL-tillitsvalgt og Nav-ansatt Martin Kvalvik er ikke overrasket over økningen i antallet unge uføre. Foto: Jeanette Larsen Vis mer

Nå fyrer han av en bredside mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H):

- Hva var det vi sa, Anniken Hauglie? Vi som jobber tett med ungdom med nedsatt arbeidsevne, ser at regelendringen er det største hinderet for å få denne sårbare gruppa ut i arbeidslivet, sier Kvalvik, som til daglig jobber med å følge opp unge mennesker på AAP. Mange av dem har psykiske lidelser.

- Selv med tett oppfølging ser vi at tiden renner ut og at vi ofte må sette mange på uføretrygd før de er ferdig avklart, fortsetter han.

Fakta om AAP-reglene

* Nye regler for arbeidsavklaringspenger (AAP) har vært gjeldende fra 1. januar 2018.

* Maksimal stønadsperiode er endret fra fire til tre år. Mulighet for unntak fra maksimal stønadsperiode er endret til to år.

* For å få AAP stilles strengere krav til at man har nedsatt arbeidsevnen som skyldes sykdom eller skade.

* Full ytelse av AAP utgjør 66 prosent av inntektsgunnlaget det siste året før mottaker ble syk. Det er et maksbeløp for hva du kan få i AAP, som tilsvarer 6 ganger folketrygdens grunnbeløp. Årsinntekt over 6 ganger gjennomsnittet av folketrygdens grunnbeløp (6G) tas derfor ikke med i beregningen av AAP

Kilde: NAV.no

Kraftig vekst

Tidligere denne måneden kom Nav med ferske uføretall. Der framgår det at antallet uføre mellom 25 og 29 år har økt fra 4 027 i 2010 til 11 158 i 2019. Det tilsvarer en vekst på 177 prosent.

Fra 2018 til 2019 alene kom 1 578 unge i denne aldersgruppen over på uføretrygd. Også blant dem mellom 20 og 24 år har det vært en økning, faktisk mer enn en dobling fra 2010 til 2019, kunne NTB fortelle nylig.

Ifølge P4 har 81 prosent av alle unge mellom 25 og 29 år som ble uføre det siste året, mottatt arbeidsavklaringspenger. Ap-nestleder Hadia Tajik la skylda på regjeringens kutt i ordningen.

- En del av dem som nå skyves over på 100 prosent uføretrygd, er folk som egentlig kunne ha jobbet litt, men de får ikke en avklaring tidsnok, og de får ikke en avklaring som bidrar til å få dem ut i jobb, sa hun til radiokanalen.

- En vits

For å bøte på utviklingen har regjeringen lansert en egen inkluderingsdugnad. Men den har Martin Kvalvik lite til overs for.

- Regjeringens såkalte dugnad for arbeidsinkludering er en vits. Spesielt for unge mennesker, sier han.

Kvalvik sier AAP-ordningen mangler fleksibilitet og sier det ville ha vært lettere å få unge mottakerne over i arbeid dersom de fikk noe mer tid på seg.

- I stedet virker regjeringen fornøyd med at disse unge menneskene kan få en uføretrygd hvor det ikke er noe form for aktivitetskrav, sier han og fortsetter:

- Ofte med psykiske lidelser så går det bra en periode før det går nedover. Noen prøver flere type tiltak og må avbryte flere tiltak før det går bra. Når vi nærmer oss ansettelse så må vi også finne en arbeidsgiver som er villig til å satse på noen med utfordringer.

Når dette ikke lykkes må man da jobbe videre med å finne en ny arbeidsgiver. Ofte blir det et skritt fram og to tilbake, ifølge Kvalvik.

- Det sier seg selv at vi og de trenger tiden. Ofte ser vi også en modningseffekt når man blir over 25 år. Derfor er det helt grotesk at vi da gir dem opp, sier han.

Ingen justeringer

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har fått massiv kritikk fra flere hold for endringene i arbeidsavklaringsordningen. Hun har hele tiden fastholdt at endringen var nødvendig og riktig. Det gjør hun fortsatt.

- Det nye regelverket har foreløpig bare virket en kort stund. Vi har ikke planer om å gjøre justeringer i regelverket før vi har mer erfaringer, sier Hauglie til Dagbladet.

At Kvalvik kaller inkluderingsdugnaden for en vits, får stå for hans regning, sier Hauglie.

Forsvarer endringene

Hauglie forsvarer endringene som ble gjort for halvannet år siden.

- Som Kvalvik er godt kjent med, er det selv etter regelendringene mulig å motta sykepenger og arbeidsavklaringspenger i inntil seks år. For de aller fleste vil dette være en lang nok periode, sier Hauglie og fortsetter.

KRITISK TIL NY ORDNING: Elin Marie Jahren (40) mener man ikke kan sette en tidsbegrensning på sykdom. Dagbladet møtte henne etter Rødt sitt landsmøte fredag. Reporter: Mats Rønning. Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Etter vår vurdering er det viktig å sette en endelig grense for hvor lenge det er mulig å motta en midlertidig inntektssikring som AAP. For dem som er varig syke er det ikke AAP, men uføretrygd som er løsningen. Det kan også være greit å minne Kvalvik om at den gamle ordningen var sterkt kritisert.

Arbeidsministeren viser til at den gamle AAP-ordningen ikke hadde noen endelig grense for hvor lenge man kunne motta ytelsen. Det gjorde at mange ble gående på AAP i årevis.

- Vi vet av erfaring at jo lengre en person er borte fra arbeidslivet, jo mindre er sannsynligheten for at vedkommende klarer å komme tilbake i jobb. For den enkelte vil det derfor være en stor fordel at denne perioden ikke blir lengre enn høyst nødvendig.

Slår tilbake

Kvalvik er ikke imponert over ministeren svar.

- Når departementet tror ungdom som kommer inn på AAP har seks år med sykepenger og arbeidsavklaringspenger, så lurer jeg på om de ikke vet noe som helst om hvordan oppfølging av ungdom på AAP fungerer i praksis, sier han.

- For det første er ungdom som kommer inn på AAP som regel arbeidsledige og vil dermed ikke ha krav på sykepenger. For det andre så får vi ungdommene i tiltak eller aktivitet i løpet av de tre åra som de kan motta AAP. Og har man da vært i aktivitet, så vil det ikke være mulig å forlenge AAP ut over tre år på grunn av regelverksendringen, fortsetter Kvalvik.

Han mener dette innebærer at de unge derfor i praksis har tre år med AAP og ikke seks, noe som gjør at mange havner på uføretrygd allerede som 22-åringer.

- Man kan ikke bare ta en operasjon og bli bedre når man har psykiske lidelser. Det trengs behandling over lang tid, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer