Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-landsmøte i helga

Hauglie langer ut mot Lysbakkens uføreopprør - og sier enkelte uføre kan vente seg 100 000 kroner ekstra fra staten

Statsråden reagerer på Lysbakkens trepunktsplan for å løfte uførepolitikken og hevder SV glemmer at det viktigste er å få folk i jobb. 

SVARER LYSBAKKEN: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener SV tar helt feil i sin beskrivelse av regjeringas innsats for landets uføre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVARER LYSBAKKEN: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener SV tar helt feil i sin beskrivelse av regjeringas innsats for landets uføre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld presenterte Dagbladet SVs trepunktsplan for å løfte uførepolitikken i Norge.

De tre punktene - samt Audun Lysbakkens påstand om at regjeringa har sviktet de uføre - får krass kritikk av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

- Regjeringa har ikke sviktet de uføre. Vi har rettet opp i en rekke utilsiktede konsekvenser av uførereformen Lysbakkens gamle regjering la fram, og vi sendte ut flere forslag på høring i høst som kommer til å koste 800 millioner. Over tid vil om lag 4000 personer kunne få økt uførepensjon som følge av forslagene. For enkelte innebærer det en forskjell på 100 000 kroner ekstra i året. Og vi har endret sosialtjenesteloven slik at ungdoms inntekt holdes unna om foreldrene mottar sosialhjelp.

- Ungdommens inntekt - det spiller vel fint liten rolle i denne sammenheng?

- Det er ikke store summer, men det er snakk om å ikke straffe familier fordi barna vil arbeide. Vi har også gjort flere viktige endringer bostøtteordningen, ikke minst overfor store barnefamilier.

Vil ha opprør

Det var SV-leder Audun Lysbakken som i forkant av partiets landsmøte i helga oppfordret Norges drøyt 325 000 uføre til å «gjøre opprør mot regjeringa», som han mener har sviktet de uføre.

Lysbakken presenterte samtidig følgende tre punkter for en mer rettferdig politikk overfor de uføre:

  • Unger skal ikke straffes med fattigdom for foreldrenes sykdom: Barnetillegget for uføre skal gjenopprettes.
  • Kuttet regjeringa gjennomførte sammen med omleggingen av uføretrygden skal kompenseres. De som ble lovet kompensasjon må få det.
  • Bostøtten skal bedres og de nye grensene som fjerner støtte til uføre må heves.

- De uføre er blitt hundset med av denne regjeringa, og vi ser kutt etter kutt på viktige områder for de uføre. Derfor er det på tide med et uføreopprør, slo Lysbakken til slutt fast.

Hauglie mener Lysbakken med dette hopper bukk over følgende: «Det viktigste vi kan gjøre er å hjelpe flere til å jobbe helt eller delvis», som hun selv sier det.

- Det skal alltid lønne seg å jobbe, og vi visste systemet hadde svakheter da vi tok over. For enkelte familier var barnetillegget så høyt at de ikke lønnet seg for foreldrene å jobbe. Det har regjeringa ganske riktig endret på, sier statsråden.

4587 barn

Beregninger fra Hauglies eget departement viser at så mange som 4587 barn er rammet av kuttene Solberg-regjeringa har gjennomført på barnetillegget. Hauglie sier endringene handler om incentiver.

- Det viktigste man kan gjøre for å hindre fattigdom er å kvalifisere de voksne til jobb og sørge for at barna får en god skole. Når enkelte familier hadde så mye stønad fra barnetillegg at det ikke lønnet seg å jobbe, så kan jeg ikke forstå at det er bra for noen.

- Det finnes folk som er for syke til jobbe, uansett hvor mye incentiver du gir dem.

- Det er riktig, og jeg er enig med Lysbakken i at vi skal ha et system som gir stønad til dem som behøver det. Det er også grunnen til at vi retter opp i skjevheter fra den rødgrønne regjeringa. Lysbakkens utspill står ikke til troende, avslutter Hauglie.

Fire SV-krav til Jonas

SV innleder landsmøtet med å stille hovedkrav for gjennomslag for å gi forpliktende støtte til en eventuell rødgrønn regjering.

  • Klimasatsning hvor vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er sentralt.
  • Et skikkelig løft for barnetrygden, for å bekjempe ulikhet og barnefattigdom.
  • En nasjonal norm som sikrer flere lærere.
  • Profittfri velferd innen barnehager, barnevern og asylmottak, samt sykehjem.

- Vedtak av disse hovedkravene er det viktigste vi skal gjøre på landsmøtet. Vi er fast bestemt på å kaste regjeringa. Vi mener regjeringa ødelegger det beste ved Norge. Men så har vi tenkt å stille klare krav hvis vi skal gå i samarbeid med Arbeiderpartiet til høsten, har Lysbakken forklart.

35 punkter

Partiet lanserte tidligere denne uka 35 punkter for et mer rettferdig Norge.

- Det handler om å øke inntektene for de aller fattigste. Det handler om å ta tak i det mest forsømte i norsk politikk for tida. Det handler om å ta tilbake kontroll av arbeidslivet vårt. Det handler om å stoppe salg av viktige ressurser, for eksempel når det gjelder salg av fiskeriressursene. Og det handler om å ta et oppgjør med profitt på velferdstjenestene våre, forklarte partilederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media