Ap og SV knaller til mot arbeidsministeren

- Hauglie med halve sannheter om pensjon

Lønnsoppgjøret blir fetere enn på lenge for alle som har jobb, men pensjonistene avspises med smuler. Nå vil Ap og SV ha oppvask på Stortinget.

FÅR KRITIKK: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) får kraftig kritikk fra Arbeiderpartiet og SV som mener pensjonene bør reguleres på en annen måte enn i dag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) får kraftig kritikk fra Arbeiderpartiet og SV som mener pensjonene bør reguleres på en annen måte enn i dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

- Enda et forsøk fra Hauglie på å manipulere virkeligheten gjennom å servere halve sannheter, sier Arbeiderpartiets pensjonspolitiske talskvinne Lise Christoffersen til Dagbladet.

OPPRØRT: Arbeiderpartiets Lise Christoffersen mener Hauglie kun forteller halve sannheter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OPPRØRT: Arbeiderpartiets Lise Christoffersen mener Hauglie kun forteller halve sannheter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Hun viser til uttalelsene som arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ga til Dagbladet i går. Der forsvarer statsråden de særegne reglene som underregulerer pensjonene med 0,75 prosent og viser til at Stortinget så sent som i desember i fjor avviste å endre disse reglene.

- Det statsråden ikke sier, er at det var regjeringspartiene som stemte ned våre forslag, sier Christoffersen.

Fremmet forslag

Christoffersen viser til forslag fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet om å endre reguleringsprinsippene for løpende pensjoner samt gjeninnføre praksisen med at trygdeoppgjørene legges fram som egen sak for Stortinget.

Forslagene fikk støtte fra Rødt og MDG, men ikke fra dagens regjeringspartier.

- Vi har fremmet disse forslagene flere ganger, men blitt nedstemt hver gang, sier Christoffersen.

Ap-representanten reagerer også på at Hauglie i Dagbladet-saken sier at reguleringsreglene er en viktig del av pensjonsreformen.

- Det som er riktig, er at Stortinget vedtok en regulering som gjennomsnitt av lønn og pris, men teknisk beregnet som lønn fratrukket 0,75. Det ble forutsatt å gi omtrent det samme, litt mer enn faktisk gjennomsnitt, sier hun og fortsetter:

- Arbeiderpartiet vil at løftene til pensjonistene skal holdes. Når forutsetningene bak teknikken svikter, må vi rette opp og gå over til regulering med faktisk gjennomsnitt av lønn og pris.

Holder på sitt

Anniken Hauglie viser til at det var den rødgrønne regjeringen som i 2009 foreslo at alderspensjon skulle reguleres med en fast faktor på 0,75 prosent.

FORNØYD: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er svært fornøyd med årets lønnsoppgjør. Etter mange overtidstimer i forhandlinger med NHO, ble streiken unngått. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Trym Mogen Vis mer Vis mer

- Man ga da uttrykk for at dette over tid vil tilsvare et gjennomsnitt av pris- og lønnsveksten. Samtidig ble det understreket at dette ville variere fra år til år. Når lønnsveksten er lav vil det kunne føre til at pensjonistene opplever en negativ inntektsutvikling, sier Hauglie til Dagbladet.

Hun fastholder at det ikke er aktuelt å endre dagens reguleringsregime nå og viser til at pensjonistene framover faktisk kan tjene på at reglene består.

- Nå har Statistisk sentralbyrå i sine siste prognoser anslått en reallønnsvekst på over 1,5 prosent de neste tre årene. Dersom dette slår til vil pensjonistene altså få en bedre realinntektsutvikling enn dersom pensjonene ble regulert med gjennomsnittet av pris- og lønnsveksten, sier Hauglie.

- Smalhans

SV-leder Audun Lysbakken er oppgitt over svarene fra Hauglie.

- Vi må forandre på måten pensjonene reguleres på. SV foreslår et gulv på økningen, eller at et gjennomsnitt av forventet lønns- og prisvekst brukes. I tillegg er det viktig at pensjonist-organisasjonene får forhandlingsrett i trygdeoppgjørene. De kjenner systemet best, sier han.

TØFFE: NHO-leder Ole Erik Almlid forteller om tøffe forhandlinger med LO og YS i lønnsoppgjøret. Video: Nicolai Delebekk. Reporter. Trym Mogen Vis mer Vis mer

At regjeringspartiene stemte ned forslaget fra de rødgrønne, provoserer ham.

- Det er respektløst mot de eldre at regjeringen hele tiden nedprioriterer dem, mens de kaster penger etter landets aller rikeste mennesker, sier Lysbakken.

Det var i Dagbladet i går at sjeføkonom Erik Orskaug i Unio ropte varsku om pensjonistenes inntektsutvikling. Det skjedde etter at partene i lønnsoppgjøret i privat sektor ble enige om en ramme på 3,2 prosent.

- Resultatet gir et nytt år med smalhans for alderspensjonistene, konkluderte Orskaug.

Særregler

Unio-toppen mener i likhet med de rødgrønne at regjeringen er å klandre og viser til de særegne reglene som underregulerer pensjonene med 0,75 prosent. For at pensjonistene skal få en realinntektsvekst må dermed den reelle lønnsveksten øke med mer enn 1,5 prosent. Det har den imidlertid ikke gjort på mange år.

- Dagens reguleringsregime har gitt elendige oppgjør for pensjonistene og fire år med realinntektsnedgang. I år trodde vi at vi kunne rette opp i dette, men så får vi et nulloppgjør, sier Orskaug.

Med et anslag for prisvekst på 2,4 prosent anslår Orskaug en realinntektsvekst på usle 0,03 prosent for pensjonistene. For lønnsmottakerne ser det bedre ut:

- Oppgjøret er det beste på mange år. En ramme på 3,2 prosent vil gi reallønnsvekst for de fleste, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til Dagbladet.

Han viser til at de høye strømprisene i særlig grad har bidratt til å spise opp lønnsveksten de siste årene. Men nå har strømprisene flatet ut.

ENIGHET: LO og YS har kommet til enighet med NHO, og unngår dermed streik. Dette ble de enige om. Video: NTB Scanpix Vis mer