Hauk mot hauk

Statsminister Ariel Sharon (74) og hans utenriksminister Benjamin Netanyahu (53) tåler ikke trynet på hverandre. At de nå også kjemper om å bli partileder i Likud, gjør ikke situasjonen bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JERUSALEM: Israel er i et politisk vakuum om dagen. Statsministeren og utenriksministeren tenker på helt andre ting enn å styre landet. Nå handler det om å bli valgt til leder i Likud 28. november. For den som vinner her, vil også bli Israels nye statsminister ved nyvalget i slutten av januar, viser meningsmålinger.

TO UKER FØR PARTILEDERVALGET i Likud ligger Sharon best an. Dette til tross for at flere aviser gjentatte ganger omtaler Sharon-regjeringen som «en av de verste regjeringene i Israels historie». I Sharons 20 måneder lange regjeringsperiode har følgende skjedd:Økonomien er verre enn noensinne.Arbeidsløshetstallene stiger.Aldri før har så mange israelere mistet livet i selvmordsaksjoner.

Da Sharon ble valgt som statsminister ved forrige valg, lovet han israelerne sikkerhet. Det har de ikke fått. Men de manglende politiske resultatene medfører ikke at Sharon mister støtte.

«Sharon får dårlige karakterer på både økonomi og sikkerhet. Men folket er likevel fornøyd med ham og vil at han skal fortsette. I et annet land ville dette aldri ha skjedd. Men vi er ikke et annet land. Her elsker alle «Arik», uansett hvor mye han mislykkes,» skriver en kommentator i Ha'aretz.

EN AV GRUNNENE TIL at så mange israelere liker den aldrende statsministeren, er at han er kjent for å være en god og tapper kriger for Israel. Sharon beskrives også ofte som en bulldoser, som får ting til å skje.

Han skal ha et godt humør, og sies å være flink til å delegere ansvar. I motsetning til rivalen Netanyahu gir ikke Sharon mange intervjuer. Han deltar heller ikke ofte i tv-show. Ifølge avisa Ha'aretz blir Sharon også behandlet bedre av mediene enn motparten.

MAKTKAMPEN MELLOM de to partikollegaene blir behørig dekket i israelsk media. I landets mest populære tv-show «Yatzpan» blir kamphanene parodiert i beste sendetid hver eneste kveld. Her er en typisk sketsj i showet: Sharon og Netanyahu sitter, meget motvillig, og snakker sammen. Så fort Sharon har tvunget ut et par såkalte vennlig ord, snur han seg bort og spyr. Deretter er det den vanligvis så taletrengte Netanyahus tur til å snakke til Sharon. Få enstavelsesord kommer ut av Bibis munn, før også han brekker seg og kaster opp. Slik fortsetter samtalen.

TIL TROSS FOR at Benjamin Netanyahu ligger dårlig an på meningsmålingene, har han langt fra gitt opp kampen om å bli Likuds nye leder - og dermed Israels neste statsminister. 53-åringen kritiserer dagens regjering for den elendige økonomiske situasjonen Israel er i. Det skal kapitalisten Bibi gjøre noe med.

«En ny start» er hans slagord.

Lavere skatter og privatisering er lokkemiddelet Bibi håper skal gi ham seieren. For også å tekke de mest høyrevridde Likud-medlemmene går Netanyahu sterkt ut mot palestinernes leder Yassir Arafat. Seinest i går sa Netanyahu at det første han vil gjøre når han blir statsminister, er å utvise den palestinske lederen.

Netanyahu er en ringrev i israelsk politikk, og er enda mer til høyre enn hauken Sharon. 53-åringen har mange ganger sagt at palestinerne aldri skal få en egen stat.

DEN MEGET VELUTDANNEDE og velartikulerte Netanyahu går under mange navn: Bibi, Mr TV og Mr Genius. Han stortrives på tv-skjermen, og hans kritikere mener at han ikke har tid til politikk.

- Som en gjest vil jeg gi ham karakteren åtte. Hvis han også hadde hatt humoristisk sans i tillegg til alt det andre, ville jeg gitt ham karakteren ti, forteller talkshowverten Larry King, som titt og ofte har Netanyahu som gjest i studio.

DE SISTE ÅRA har Netanyahu gjennomlevd en rekke politiske og personlige skandaler, deriblant anklager om korrupsjon. Hans sexliv har også vært en gjenganger i mediene, da han var utro mot sin kone.

- Han har diplomatisk talent og evnen til å ta seg av store statssaker, sa faren Ben-Zion Netanyahu mens sønnen fremdeles var statsminister i 1998. Men tilføyde også:

- Han er sannsynligvis mer egnet til å være utenriksminister enn statsoverhode.

Bibi vil det annerledes.

BARE EN VINNER: Begge ønsker å bli valgt til leder i Likud 28. november. For den som vinner her, vil også bli Israels nye statsminister ved nyvalget i slutten av januar, viser meningsmålinger. Her er statsminister Ariel Sharon (t.v.) og hans utenriksminister Benjamin Netanyahu på en partikonferanse i Likud tidligere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer