Haukeblikk på «mer mutert omikron»

Omikron er ikke bare omikron. En ny undergruppe av coronavarianten er tilsynelatende «på kraftig frammarsj» i Danmark - og ser ut til å være enda mer smittsom. Den kalles BA.2 - og FHI følger den med argusøyne.

FØLGER MED: Omikron-undergruppen BA.2 har økt voldsomt i blant annet Danmark, sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte ved FHI, Karoline Bragstad. Nå følger de godt med på varianten, for å finne ut om den er mer smittsom enn Omikron ellers. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Omikron deles nå inn i noen undergrupper. Den ene undergruppen, som man kaller BA.2., har hittil vært lite forekommende i verden. Men nå, etter nyttår, har den økt ganske voldsomt, blant annet i Danmark og deler av Sverige.

Det sier Karoline Bragstad til Dagbladet. Hun er seniorforsker og seksjonsleder ved Seksjon for influensa og annen luftsmitte i Folkehelseinstituttet (FHI).

Undergruppen omtales som «en enda mer mutert utgave av omikron» i FHIs nyeste ukerapport. Den er allerede oppdaget i Norge, og ser ut til å være «på kraftig frammarsj» særlig i Danmark, ifølge Bragstad.

- En mer smittsom

Bragstad utelukker ikke at forklaringen helt eller delvis ligger i at danskene rett og slett er flinkere til å sekvensere prøver enn andre land - og at BA.2 i realiteten har større utbredelse også i andre land som ikke sekvenserer like mye.

- Denne varianten blir ikke plukket opp i den kanskje mest brukte screeningmetoden for omikron i Europa dersom denne brukes alene for screening, sier Bragstad.

Derfor kan undergruppen gå uoppdaget fram til prøvene sekvenseres - som ofte tar lengre tid, forklarer seniorforskeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer