Haukeblikk på «mer mutert omikron»

Omikron er ikke bare omikron. En ny undergruppe av coronavarianten er tilsynelatende «på kraftig frammarsj» i Danmark - og ser ut til å være enda mer smittsom. Den kalles BA.2 - og FHI følger den med argusøyne.

FØLGER MED: Omikron-undergruppen BA.2 har økt voldsomt i blant annet Danmark, sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte ved FHI, Karoline Bragstad. Nå følger de godt med på varianten, for å finne ut om den er mer smittsom enn Omikron ellers. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Omikron deles nå inn i noen undergrupper. Den ene undergruppen, som man kaller BA.2., har hittil vært lite forekommende i verden. Men nå, etter nyttår, har den økt ganske voldsomt, blant annet i Danmark og deler av Sverige.

Det sier Karoline Bragstad til Dagbladet. Hun er seniorforsker og seksjonsleder ved Seksjon for influensa og annen luftsmitte i Folkehelseinstituttet (FHI).

Undergruppen omtales som «en enda mer mutert utgave av omikron» i FHIs nyeste ukerapport. Den er allerede oppdaget i Norge, og ser ut til å være «på kraftig frammarsj» særlig i Danmark, ifølge Bragstad.

- En mer smittsom

Bragstad utelukker ikke at forklaringen helt eller delvis ligger i at danskene rett og slett er flinkere til å sekvensere prøver enn andre land - og at BA.2 i realiteten har større utbredelse også i andre land som ikke sekvenserer like mye.

- Denne varianten blir ikke plukket opp i den kanskje mest brukte screeningmetoden for omikron i Europa dersom denne brukes alene for screening, sier Bragstad.

Derfor kan undergruppen gå uoppdaget fram til prøvene sekvenseres - som ofte tar lengre tid, forklarer seniorforskeren.

- Det er få tilfeller på verdensbasis, men over halvparten av tilfellene globalt har vært i Danmark den siste tida - og det ser ut til å øke enda hurtigere enn den opprinnelige omikronvarianten. Det indikerer at den er enda mer smittsom enn omikronvarianten vi er kjent med. Det er kanskje den vi er mest på vakt for akkurat nå.

Foreløpig er ikke Folkehelseinstituttet direkte bekymret - men de følger godt med, ifølge Bragstad.

- Vi lurer på om den kanskje kan ha et enda større smittefortrinn enn omikron ellers. Så der følger vi godt med nå, for å se hvordan dette utarter.

«DELTAKRON»: Seksjonsleder i FHI, Karoline Bragstad sier hun foreløpig ikke er så bekymret. Vis mer

- Vi har den i Norge

Det er foreløpig ingen ting som tyder på at BA.2 forårsaker mer alvorlig sykdom enn omikron generelt, understreker Bragstad.

- Men det er ennå få tilfeller, sier hun.

- I hvilken grad ser man BA.2 her i Norge?

- Vi har noen få tilfeller her i Norge, og flere som vi er på vei til å bekrefte nå. Så vi har den i Norge, og vi vil følge veldig god med på hvordan den sprer seg i Norge.

Resultater av de bekreftende prøvene ventes i løpet av uka. Flere av tilfellene er kjente importtilfeller fra Danmark.

- Vi ser også en økende tendens i Skåne, som henger tett sammen med København. Ellers også i India og Filippinene.

SJOKKSVAR: På Tiktok viser videoer hvordan Fanta Exotic kan «manipulere» hurtigtesten. Det måtte vi sjekke ut! Video: Dagbladet TV Vis mer

- Er det mulig at dette viruset etter hvert vil bli klassifisert som en helt ny bekymringsvariant - med tilhørende gresk bokstav?

- Den er per definisjon allerede en bekymringsvariant, siden den er definert som en omikron. Men vi kan ikke utelukke at den får et annet kallenavn etter hvert. Om det blir «omikron pluss», «omikron ekstra» eller hva, det er uklart.

- Det er først når man ser endrede egenskaper i forhold til den opprinnelige omikron -BA.1 - at det nok vil bli vurdert å gi den et eget «kallenavn», legger hun til.

- Vet svært lite

BA.2. har mange likhetstrekk med den opprinnelige omikronvarianten, som nå går under navnet BA.1.

- BA.2. har litt flere mutasjonsendringer, og noen endringer vi ikke kjenner så godt til, og ikke har sett i så mange varianter tidligere. Den har fått en veldig stor utbredelse i Danmark, bare siden nyttår. Det ser ut til at over 20 prosent av alle sekvenserte omikrontilfeller påvist i Danmark seineste tid nå er BA.2., og ikke BA.1. Den øker altså hurtigere.

Spørsmålet er om det etter hvert vil vise seg at den nye undergruppen i større grad fører til alvorlig sykdom og risiko for sykehusinnleggelse.

- Vi vet svært lite om det foreløpig, fordi det er så tidlig. Vi håper data fra Danmark vil kunne si oss mer om dette, og vi på FHI vil også undersøke de første tilfellene nærmere i laben for å bli klokere.

- Enda mer mutert

I FHIs ukerapport for uke kan 52 man lese følgende om den nye undergruppen:

«BA.2 er ennå lite utbredt, men kan se ut til å ha en økende tendens, men er fremdeles på et svært lavt nivå med bare rundt 400 tilfeller sekvensert globalt, men størstedelen av disse er fra Danmark seineste tid.»

Nå er tallet enda høyere.

- Per 10. januar er det sekvensert 1361 BA.2-tilfeller i Danmark. Klart mest i verden så langt, sier Bragstad.

Undergruppen omtales som «en enda mer mutert utgave av omikron enn BA.1», med «mange av de samme nøkkelmutasjonene som BA. 1», heter det videre - deriblant 21 felles mutasjoner i spike-proteinet, som i stor grad knytter seg til virusets smitteevne.

MUTERING: Assisterende Helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer det han vet så langt om den nye "Deltakron"-varianten. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Omikronvarianten har på kort tid blitt dominerende i Norge.

- Den dominansen har økt veldig den seinere tid. Det er veldig lite deltavirus igjen. Vi hadde en deltavariant som kaltes AY.4.2 - et virus som har sirkulert i Trøndelag. Den hadde de en bekymring for i Storbritannia, for den økte kraftig i flere regioner der rett før omikron kom. Men etter ta omikron tok over, er den av mye mindre betydning.

Inntil videre anses både BA.1 og BA.2 som omikron, og pandemihåndteringen og oppfattelses av variantens egenskaper er foreløpig uendret, understreker Bragstad.

- Men vi må følge med på hva som eventuelt gjør den mer smittsom dersom den også vil spre seg i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer