Haukens seier

Så klarte hauken Ariel Sharon det til slutt: Å få USAs velsignelse til å bestemme over palestinernes framtid. Slikt blir det ikke fred av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV: Ariel Sharon smilte bredere enn på lenge under pressekonferansen med George W. Bush onsdag. Med veldig god grunn. For med hjem fra USA har Sharon med seg mer enn han sjøl våget å drømme om.

Se for deg følgende: Palestinerne sier «ok, vi gir California til Canada». Eller som palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat sier det:

- Dette er som å gi deler av Texas til Kina. Uten amerikanernes godkjennelse.

YASSIR ARAFAT,

statsminister Abu Ala og deres kolleger i de palestinske myndigheter sitter innesperret i Ramallah og Gaza. De har taleforbud. På et helt annet kontinent, i USA, sitter Ariel Sharon og George W. Bush. De to diskuterer - og bestemmer - palestinernes framtid.

- I den ensidige planen er det ikke noen palestinsk stat. Denne planen blir tøff for palestinerne, og den vil sette en stopper for deres drømmer, forklarer statsminister Ariel Sharon i et intervju i den israelske avisa Maariv like før Bush-besøket.

Amerikanernes president George W. Bush vurderer Sharons planer noe annerledes:

- Dette åpner dørene for en framtidig fredelig, demokratisk og levedyktig palestinsk stat, sier Bush. Før han karakteriserer Sharons plan om ensidige tilbaketrekking fra Gaza som «historisk og modig.»

På sidelinja sitter palestinerne, EU, FN og Russland og roper stopp. Til ingen nytte.

DET ER ET PARADOKS

at det er Ariel Sharon som hylles av den hardt pressede Bush foran Det hvite hus. Sharon, som blir sett på som de ulovlige bosettingenes far. Sharon, som stadig vekk gir tillatelse til å bygge ut ulovlige bosettinger - samtidig som han lover omverden å rive dem ned.

Det er denne Sharon som nå har fått amerikanernes ja til å inkludere «israelske befolkningssteder» i Israel. Disse «israelske befolkningsstedene» het inntil i forgårs noe helt annet: «ulovlige bosettinger» på palestinsk land.

Men etter Bushs tale er bosettingene altså ikke så ulovlige lenger. Til tross for at utallige FN-resolusjoner og andre internasjonale avtaler slår fast akkurat dette.

Bushs samtykke betyr at noen av de ulovlige israelske bosettingene på palestinsk land blir varig annektert av Israel i framtida.

- Sharon får belønning for sine overgrep mot palestinerne i over 30 år, konkluderer en palestiner.

GJENNOM HELE SIN

politiske karriere har Ariel Sharon hatt som mål å bygge ut flest mulig bosettinger i Gaza og på Vestbredden. Det har han klart, til overmål. Siden Vestbredden ble okkupert i 1967, har 240000 settlere bosatt seg på palestinsk land. I tillegg har 160000 israelere flyttet inn i Øst-Jerusalem. Disse palestinske områdene er nå annektert - eller overtatt - av Israel.

Omtrent på hver fjelltopp på Vestbredden er det i dag en ulovlig israelsk bosetting. Og de eser ut. Nå får i tillegg arkitekten, Ariel Sharon, godkjennelse for sin bosettingspolitikk av selveste presidenten i stormakten USA.

Dette er en total umyndiggjøring av palestinerne - og ingen vei til fred. Dette er mer som å belønne en bankraner for at han nekter å slutte med å rane banker.

DET ER IKKE BARE

palestinerne som er totalt ydmyket og umyndiggjort av Bush og Sharon. EU, FN, Russland og den arabiske verden sitter maktesløse på sidelinja og ser at USA og Israel raserer de utallige FN-resolusjonene og internasjonale avtalene som er inngått for å skape fred mellom israelerne og palestinerne.

- En hån mot FN og et brudd på folkeretten. Tyveri av land skal nå gi evig eiendomsrett for de ulovlige okkupantene av andres jord, sier Raymond Johansen, som var statssekretær i Utenriksdepartementet da Oslo-avtalen fortsatt ga palestinerne et aldri så lite håp om fred.

Den arabiske liga, FNs Kofi Annan og Russland advarer: En fredsavtale må forhandles fram av begge parter, basert på FNs resolusjoner.

- EU vil ikke anerkjenne noen endring av grensene fra før 1967 hvis dette ikke er kommet i stand etter en avtale mellom partene, sier EU-formannskapet i en kunngjøring.

En samlet verden fordømmer avtalen som er inngått mellom Bush og Sharon. Dessverre kunne de like gjerne holdt munnen lukket. Det er valgår i USA i år, og den jødiske lobbyen skal tekkes. Palestinerne er de som må betale prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer