REDDET ET LIV: Håvard Vederhus (21) reddet Ragnhild (21). Kort tid etter døde han.
REDDET ET LIV: Håvard Vederhus (21) reddet Ragnhild (21). Kort tid etter døde han.Vis mer

Håvard (21) reddet Ragnhild (21) fra morderen

Ble drept selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ragnhild Kaski satt på et lite rom sammen med noen få andre da de første skuddene kom. De ante ikke hva som foregikk, og ble sittende.

Da kom Håvard Vederhus inn døren.

- Han fortalte oss at det var en mann som skjøt utenfor, og at vi måtte komme oss ut. Man kunne se frykten og alvoret i ansiktet hans, det var da vi forstod hvor alvorlig dette var.

Brakk ankelen De våget ikke bruke døren i flukten, i frykt for å møte på drapsmannen. Det var bare var én vei ut.

- Vi fant ut at vi måtte hoppe ut av det lille vinduet på rommet. Det var ganske høyt, og jeg var den første som hoppet ut. Jeg merket med en gang at det var noe galt med foten i det jeg hadde landet. De andre hoppet ut av vinduet, og ned på den åpne plassen.

Drapsmannen stod på siden av dem noen meter bortenfor, og hadde begynt å skyte. Kaski hadde brutt ankelen, og kunne ikke bevege seg.

 - Jeg ropte og sa at foten min var brukket, og at jeg ikke kunne bli med dem. Da løftet Håvard meg opp i armene sine, og begynte å løpe.

- Risikerte livet sitt Håvard Vederhus var leder for Oslo AUF og et av Norges største politiske talenter. Han ble et av ofrene for de tragiske hendelsene på Utøya. Av sine venner i AUF beskrives han som en klippe i organisasjonen.

- For Håvard var alle mennesker likeverdige. Han snakket like engasjert og naturlig med nye unge medlemmer i AUF som han gjorde med Norges topp-politikere. Han var en gledesspreder, som fylte rom han kom inn i med godt humør og smil, sa Vegard Grøslie Wennesland.

Kaski vet at hun aldri ville berget livet, hadde ikke Vederhus tatt henne i armene sine.

- Plassen jeg lå på var veldig åpen, og drapsmannen var like ved. Håvard risikerte livet sitt da han stoppet for å løfte meg opp. Jeg hadde aldri hatt en sjanse hvis han ikke hadde gjort det.

Omsorgsfull Etter at Vederhus hadde løftet henne opp, løp han for å få henne i sikkerhet. Hvor lenge de løp klarer ikke Kaski å erindre.

- Håvard fant en plass hvor jeg kunne gjemme meg, hvor det var veldig mye kratt. Han sa til meg at jeg måtte ligge der helt stille til hjelpen kom. Deretter fortsatte han videre til et annet sted.

Prableen Kaur forteller om en omsorgsfull leder som tok kontroll og hjalp dem.

- Vi hadde kommet oss ned til et lite skur hvor vi gjemte oss. Håvard tok kontroll og beroliget alle sammen. Han holdt rundt flere av oss. Veldig mange ble beroliget av Håvard. Det var slik han var. Han var veldig omsorgsfull, sier Kaur.

Spilte død De gjemte seg bak skuret en stund, men så var drapsmannen der igjen. Kaur visste ikke at dette ville bli siste gangen hun så sin kjære venn.

- Jeg la jeg meg med hodet ned, lukket øynene og spilte død. Jeg ble liggende slik en time, helt stille. Jeg vet ikke hvor Håvard ble av etter det. På sykehuset i Tromsø ligger Kaski hvor hun blir behandlet etter skadene hun pådro seg på Utøya.

- Hvis Håvard hadde vært i live ville jeg takket ham for at han reddet livet mitt, og fortalt hvor takknemlig jeg er. Ikke alle ville plukket meg opp der jeg lå, på det tidspunktet med den risikoen det innebar. Men det gjorde Håvard.