Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Håvard (33) har coronaviruset

- Etter et par dager gikk feberen over, nå kjenner jeg meg bra og er nesten symptomfri, sier Håvard Maurset fra Stryn.

VAR PÅ SKIFERIE I ØSTERRIKE: Håvard Maurset (33) fra Stryn fikk coronaviruset etter skiferie i Østerrike. Nå er han på bedringens vei. Foto: Privat
VAR PÅ SKIFERIE I ØSTERRIKE: Håvard Maurset (33) fra Stryn fikk coronaviruset etter skiferie i Østerrike. Nå er han på bedringens vei. Foto: Privat Vis mer

Da Håvard Maurset (33) satt på flyet på vei hjem fra skiferie i Østerrike forrige helg, begynte han å føle seg litt pjusk. Søndag fikk han feber, og mandag fikk han påvist coronaviruset.

- Det kjennes egentlig som en vanlig influensa. Etter et par dager gikk feberen over, nå kjenner jeg meg bra og er nesten symptomfri - bare litt snufsing og hosting, forteller 33-åringen fra Stryn.

Han forteller at alt virket som normalt de dagene han og vennene var i Østerrike.

- Det var ingen tegn til oppstandelse rundt viruset der. Alt var åpent. Det var først da vi kom hjem at vi så at det hadde vært utbrudd i Ischgl.

Det var lokalavisa Fjordingen som først snakket med Maurset.

DUSJE: Dagbladets reporter Trym Mogen kommer med seks tips for dem som sitter i karantene, og må jobbe hjemmefra. Video: Trym Mogen. Vis mer

Alle ble syke

Resten av reisefølget på totalt 12 stykker har fått påvist coronaviruset.

- Alle fikk symptomer, men ingen av oss har følt kraftig på det, sier Håvard, og forteller at de fleste føler seg bedre.

Han er selv frisk og rask til daglig.

- Så lenge man er frisk i utgangspunktet trenger man ikke være veldig bekymret for seg selv, sier 33-åringen, men påpeker at situasjonen er annerledes for dem som alt er syke eller gamle.

På vei hjem stoppet han en natt hos kjæresten i Oslo, før han dro hjem til Stryn hvor han testet seg mandag.

- Hun har ingen symptomer, men er i karantene. Jeg regner med at de fleste andre på det flyet også ble dårlige, sier Håvard.


Får mat på døra

KARANTENE: Håvard kjenner seg bedre, men må være i karantene en stund til. Foto: Privat
KARANTENE: Håvard kjenner seg bedre, men må være i karantene en stund til. Foto: Privat Vis mer

Håvard bor på en gård i Stryn, og har et stort friområde utenfor husets dører hvor han nå kan trekke frisk luft.

- Men jeg kan ikke være i nærheten av folk ennå, så foreldrene mine, som bor i nabohuset, leverer mat til meg i en pose på døra, forteller han.

Håvard er ingeniør og jobber for et byggefirma. Foreløpig foregår arbeidshverdagen hjemmefra.

- Etter at symptomene gir seg, må jeg holde meg i karantene i seks til åtte dager til ifølge legen, sier 33-åringen som fredag sier han føler seg nesten helt frisk.

Minst 750 smittede

Torsdag døde den første personen som følge av coronaviruset i Norge. Fredag formiddag meldte Folkehelseinstituttet om 750 smittede.

I dag er totalt 22 personer innlagt på sykehus med coronasmitte, og fire personer er i respirator i Helse Sør-Øst.

Nå er det imidlertid innført nye testkriterier for coronaviruset. De som er i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet, og skal heller ikke kontakte helsevesenet med mindre de har behov for helsehjelp.

Her er en oversikt over hvilke grupper som prioriteres.

Det betyr at vi ikke lenger kommer til å få en like god oversikt over antall smittede her til lands. Personer som sitter i karantene oppfordres til å holde seg hjemme for å unngå å smitte andre.

Hele Norges coronakart