Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håvard ventet på at det skulle gå galt da han så dette synet

- Dette er ikke ok, sier Statens vegvesen.

HØY LAST: På en kjøretur på vei til Drøbak fikk Håvard og moren et oppsiktsvekkende syn. - Man kunne lett se at dette kunne gått gærent, sier han om den høye lasten. Video: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Håvard var på kjøretur med sin mor på fylkesvei 152 mot Drøbak torsdag 20. april, var synet foran dem så oppsiktsvekkende at de bestemte seg for å ta opp mobilkameraet.

Bilen foran kjørte med en høy last, noe Håvard beskriver som «rimelig tvilsomt og ustabilt».

Prøvde å kontakte politiet

- Vi skulle samme vei, så vi fulgte jo bare etter. Jeg fikk min mor til å ta opp telefonen like etter at bilen tydelig måtte senke farten for å unngå og velte i svingen, forteller han til Dagbladet.

Han forteller at han også prøvde å komme i kontakt med politiet under kjøreturen.

- Man kunne se at det lett kunne gått gærent, med så høy last på bilen. Han kunne ikke holde seg i nærheten av fartsgrensen når han svingte, noe som for meg er en indikasjon på at lasten også var noe tung.

FULL FART I ARENDAL: Da Trond skulle flytte en 150- kilos tung glasskasse, ble han og den 80 år gamle sjåføren enige om en noe kreativ - og potensielt farlig - løsning. Video: Geir C. Furuseth Vis mer

- Dette er ikke ok

Erik Wolff er seksjonsleder for Utekontroll Region Øst i Statens Vegvesen, og forteller at slike eksempler «er typisk på våren».

- Om våren skal folk kjøpe og frakte diverse, og det er en tendens til at det slurves med trafikksikkerheten. Folk tenker at de gjerne bare skal kjøre korte kjøreturer, men det er uansett viktig å tenke på sikkerheten først.

Om bilen med lasten i videoen, sier Wolff at «dette ikke er ok».

KLAMPEN I BÅNN: Den ti år gamle gutten stjal morens bil og la ut på en kjøretur han, og politiet, sent vil glemme. Video: AP Vis mer

- Så høy last skal man ikke ha. Det er vanskelig å si noe om hvor tung denne lasten er, men om det er tyngde i det, kan et vindkast føre til velt, noe som kunne fått store konsekvenser. Jeg kan også se på videoen at han vingler.

Ifølge Wolff hadde bilen blitt vinket til siden om Vegvesenet hadde hatt kontroll på stedet.

Han oppfordrer alle biister til å tenke seg godt om når det gjelder trafikk- og lastsikkerhet.

- Hva har du lov til å ha bakpå hengeren, og hva har du lov til å trekke med? Når du lesser ting på tilhengeren, så må du legge det slik at du fordeler vekten på hengeren. Og så må det sikres sideveis, foran og baklengs. Ut ifra denne spesifikke bilen kan det se ut som han bare har dratt en stropp over, og ikke har sikret bak og over.

Dette er reglene:

Dinside har tidligere skrevet en sak om reglene for bil med tilhenger.

Har du førerkort klasse B, kan man trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt + bilens tillatte totalvekt er høyst 3500 kilo.

Om summen av bilen og hengerens totalvekt blir mer enn 3500 kilo, må du utvide førerkortet med en egen tilhengerprøve.

Statens Vegvesen har også laget en egen tilhengerkalkulator, hvor man kan taste inn registrerings- eller understellsnummer for å få informasjon om bil og tilhenger.

- SYKT: Da Jørgen Rong Davik kjørte i Grimesvingene i Bergen, reagerte han kraftig på det han så ved siden av seg på veien. To lastebiler kom kjørende, den ene med båter som last, bare adskilt av et tilsynelatende kort slepetau. - Ulovlig, sier politiet i Bergen. Video: Jørgen Rong Davik Les saken her: Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling