PÅ GRUNN: Det kinesiske lasteskipet Shen Neng I vipper fram og tilbake i takt med bølgene som treffer Great Barrier Reef. Mandag opplyste delstatsmyndighetene i Queensland at bergingsoperasjonen kan ta flere måneder. Foto: REUTERS/SCANPIX
PÅ GRUNN: Det kinesiske lasteskipet Shen Neng I vipper fram og tilbake i takt med bølgene som treffer Great Barrier Reef. Mandag opplyste delstatsmyndighetene i Queensland at bergingsoperasjonen kan ta flere måneder. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Havarert skip slår mot Great Barrier Reef

Frykter stort oljeutslipp utenfor Australias kyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det havarerte lasteskipet Shen Neng I bølger fram og tilbake i takt med havet ved Great Barrier Reef utenfor Australias kyst.

Mandag fortsatte arbeidet med å begrense skadene etter at det kinesiske skipet med cirka 950 tonn olje og 65.000 tonn kull om bord lørdag gikk på grunn på verdens største korallrev, utenfor den australske delstaten Queensland.

En taubåt forsøker å holde skipet stabilt på revet, men strøm og bølger gjør at havaristen stadig slås mot grunnen. Siden grunnstøtingen har skipet flyttet seg om lag 20 meter, ifølge Mark Strong, talsmann for Marine Stafety Queensland.

2,5 tonn olje har allerede lekket ut fra det 225 meter lange skipet. Utslippet har tatt form av et tre kilometer langt og hundre meter bredt oljeflak.

Statsministeren i delstatsregjeringen i Queensland, Anna Bligh, opplyste mandag at redningsmannskapene vurderer om det er mulig å tømme hele skipet for olje og at bergingsoperasjonen kan ta flere måneder. Det myndighetene frykter mest, er at skipet skal brekke og dele seg opp i flere deler.

Det kinesiske skipet var 28 kilometer ute av kurs da den med full hastighet gikk på grunn på korallrevet. Parallelt med bergingsoperasjonen etterforsker myndighetene hvordan skipet kunne komme så langt unna den planlagte ruta.

(NTB)