Havarerte blant isbjørn

Tre ubevæpnede forskere på Svalbard hadde lykken med seg da båten veltet og de ble skylt i land til en flokk isbjørner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To polske doktorgradsstudenter og en navigatør fra det polske forskningsskipet «Horyzont» ble tirsdag skylt i land øst på Edgeøya på Svalbard etter at gummibåten de satt i fikk motorproblemer og veltet. De tre var på vei for å hente forskningsutstyr da store bølger slo innover den drivende båten. Alt utstyr og våpen sank i fjorden, og de tre måtte svømme og klatre over is for å komme seg til land.

På Egdeøya ventet flere isbjørner, som raskt fattet interesse for de tre ubevæpnede godbitene.

Våte og redde

-  Vi var gjennomvåte, fryktelig redde og uten radioforbindelse. Flere isbjørner kom og gikk. Jeg har ikke oversikt over hvor mange de var, sier Mareusz Majdanska (27), student ved Universitetet i Warszawa.

Ved hjelp av båtmotoren, bensin og tennplugger fyrte de opp plastkabler, bokser og våte trebiter for å holde isbjørnene på avstand.

De nysgjerrige pelskledde labbet rundt på snaue tjue meters hold, mens forskningsskipet lå fem kilometer fra land uten mulighet til å ta seg inn til den islagte kysten.

Til slutt skjøt skipet ut en harpun med tau og sendte innover ei vanntett bøtte med mat og radio til de skipbrudne, som etter tolv timer på land fikk opprettet radioforbindelse og tilkalt hjelp.

To timer seinere kom redningshelikopter til stedet.

 KANTRET:  Tre forskere ble berget med helikopter etter at gummibåten de satt i, kantret i «isbjørnland». Foto: Brynjulf Eide
KANTRET: Tre forskere ble berget med helikopter etter at gummibåten de satt i, kantret i «isbjørnland». Foto: Brynjulf Eide Vis mer

Mette bjørner

-  I utgangspunktet er ikke isbjørnen aggressiv, og mennesker liker den ikke så godt. Men er den desperat, spiser den alt den får tak i. Disse bjørnene var tydeligvis ikke så desperate. Hadde bjørnene vært i et annet humør og bestemt seg for å angripe, kunne dette raskt blitt dramatisk, sier Brynjulf Eide, førstebetjent hos sysselmannen på Svalbard.

Alle de tre mennene er i god behold på den polske forskningsstasjonen Hornsund på Svalbard.