MDG

«Havarikommisjon»:
- For krasse og kompromissløse

MDG er ferdig med vurderingen av krisevalget. Partiet mener selv de ble for krasse og lite løsningsorienterte.

Nestleder i MDG Arild Hermstad slår fast at de ble for krasse og kompromissløse. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
Nestleder i MDG Arild Hermstad slår fast at de ble for krasse og kompromissløse. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstens stortingsvalg ble en gedigen skuffelse for MDG. Etter åtte år med én representant på Stortinget var det klare målet å bryte sperregrensen på fire prosent.

Partiets hårete mål var en oppslutning på 7 prosent.

Slik gikk det ikke, og partiet endte med støtte fra 3,9 prosent av velgerne og en stortingsgruppe på bare tre politikere, alle fra Østlandet.

Dagbladet kunne allerede tre dager etter valget fortelle at partiet satte i verk full evaluering høyt og lavt i partiet. Folk fra grasrota til partiledelsen skulle høres om hva som gikk galt i det som ble beskrevet som en omfattende gjennomgang.

- Må bli bedre

Nå er rapporten klar og sendt ut til medlemmene, skriver MDG på sine nettsider,

- Våre funn viser at vi ble for krasse. Vi klarte ikke å få fram egne løsninger og ble litt for gode til å karakterisere de andre partiene, sier nestleder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne til NRK.

Han fikk ansvaret for å lede evalueringen av valgkampen.

Oppsummert slår rapporten fast at partiet og politikerne deres framsto som krasse, kompromissløse, umodne og ensporede. Dessuten la de for lite vekt på løsninger på problemene de dro opp.

DRAMA: Her ser Lan Marie Berg MDG falle under sperregrensa på direkten. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Ivan Larson / Dagbladet TV Vis mer

Hermstad sier de nå må endre seg for å oppnå suksess ved neste korsvei.

- Hovedkonklusjonene støttes av den øverste ledelsen i partiet. Vi er nødt til å justere kursen og bli bedre til å levere i en kort valgkamp, sier MDG-toppen til NRK.

Han var en av MDG-profilen som opplevde at stortingsplassen glapp, da partiet ikke fikk nok støtte i hjemdistriktet Hordaland.

«Tok alt oksygenet i rommet»

Det så lenge lyst ut for MDG i valgkampen 2021. Klima ble en av de store sakene etter at FNs klimarapport slo alarm om framtida.

På tampen av valget fikk MDG en rekke gode målinger som viste at de lå godt an til å nå målet. Siste helgen før valget mobiliserte partiet til en frenetisk innspurt av valgkampen. Partiets profiler Une Bastholm og Lan Marie Berg gjorde et stormløp med hektiske valgkampaktiviteter de siste dagene før valget.

Men nok en gang bommet de på målet om å bryte den magiske sperregrensa. Til slutt manglet de bare noen tusen stemmer.

VALGKAMP: Olje- og energiminister Tina Bru reagerer kraftig på utspill fra Hulda Holtvedt. Vis mer

I Oslo, hvor partiet drev hektisk valgkamp til det siste, gikk MDG tilbake 6,8 prosentpoeng fra kommunevalget i 2019.

Like etter valget ble Dagbladet fortalt at man innad i partiet skjønte hvilken vei det bar. Fylkesmålinger bare dager før valget pekte mot nok et valgresultat under sperregrensa.

I evalueringsrapporten som nå er klar beskriver partiet seg som åpne, og at de derfor vil høre på hele partiet. Deres egne velgerundersøkelser viser at hele 15 prosent av velgerne vurderte å stemme MDG. De mener også de lyktes å sette dagsorden og styrke sitt sakseierskap.

Rapporten slår fast at partiet framsto som et ensaksparti, og derfor framsto som smale og med mindre troverdighet i andre saker enn klima.

Ble «satt på sidelinjen»

I kampen for klimaet tok partiledelsen et skjebnevalg. De gikk høyt ut og stilte et ultimatum om stans i letingen etter olje og gass på norsk sokkel hvis de skulle gå i regjeringssamarbeid.

Det valget skadet partiets valgkamp, ifølge dem selv. Ultimatumet «tok alt oksygenet i rommet» ifølge rapporten.

Hermstad mener likevel det var korrekt å fremme det.

KLOKKEKLAR: Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MdG, er helt klar på at stortingspresident Eva Kristin Hansen bør gå av etter avsløringene om brutte pendlerregler. Video: Emma Thingstad Dalen. Vis mer

– Det var et riktig standpunkt, men det ble mye snakk om spill og hva dette betød. Vi burde ha snakket om våre egne klimaløsninger, hvordan vi skal skape nye grønne jobber og gjøre samfunnet utslippsfritt, sier Hermstad til NRK.

Samtidig som de var knallharde på oljeleting, pekte Une Bastholm og resten av MDG på Jonas Gahr Støre som statsminister, og SV som samarbeidspartner. Rapporten konkluderer med at de vant flere velgere enn de tapte på retningsvalget. Samtidig ble de «satt på sidelinjen», nettopp på grunn av oljeultimatumet.

Rapporten hans trekker samtidig fram flere lyspunkter. Partiet gikk fram 20 prosent sammenliknet med 2017, og styrket sakseierskapet på miljø. De peker også på høy synlighet i media, at de har nådd ut til flere, og mobilisert flere frivillige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer