Havarikommisjonen er på vei til Troms

- Det er ekstraordinært at vi sender folk på dagen.

I SORG: Tromsø-ordfører Arild Hausberg bruker selv veistrekningen som sin innfartsåre på vei til jobb. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
I SORG: Tromsø-ordfører Arild Hausberg bruker selv veistrekningen som sin innfartsåre på vei til jobb. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havarikommisjonen sendte av gårde tre ansatte på 8-flyet til Tromsø, melder NRK.

- Det er ekstraordinært at vi sender folk på dagen, sier direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon for luftfart.

Kommisjonens utsendte skal utelukkende se nærmere på hva som kan ha skjedd da ulykken inntraff.

- Jeg har selv bodd i Tromsø, og da jeg hørte at det var den strekningen tenkte jeg med én gang at Lavangsdalen er en farlig veistrekning, og derfor sender vi folk oppover nå, sier Myhre.

Kommisjonen skal bruke helgen på å dokumentere hva som kan ha skjedd. Deretter skal informasjonen analyseres for å finne ut hvilke tiltak som kan bli tatt framover på veistrekningen.

Ingen konklusjon Ifølge Statens vegvesen har det vært 14 dødsulykker på strekningen på åtte år. Vegvesenet har ansvaret for veien.

- Det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken her, og det er for tidlig å konkludere med at det er veien som er problemet. Det er en altfor enkel analyse. Egentlig så har denne veien en ganske høy standard, sier regionsjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen.

Han erkjenner at det har skjedd mange ulykker på strekningen, men er usikker på om en midtdeler alene ville ha hjulpet.

- Egentlig så tilsier ingenting at det skal være en midtdeler her. Men når det er sagt så er en midtskiller et veldig bra tiltak, og er noe vi skal vurdere nå i nærmeste framtid. Men da må også veien utvides, og det koster en del, sier Naimak.

Han sier de mange tidligere ulykkene har gjort at Vegvesenet allerede har satt i gang en sikkerhetsrevisjon på strekningen. Dette arbeidet ble igangsatt før fredagens ulykke, forteller han.

- Livsfarlig Tromsø-ordfører Arild Hausberg bruker selv veistrekningen som sin innfartsåre på vei til jobb.

- Dette er en veistrekning som er livsfarlig, og som har en forferdelig statistikk. Alle som kjører den, vet at her passerer det både vogntog, busser og personbiler i 100 kilometer i timen med en halvmeter imellom. Vi er nødt til å gjøre noe med den, sier Hausberg.

Han mener midtdeling av veien kan være et tiltak som må på plass. Han vil ta opp saken så snart som mulig med Vegvesenet.

HAVARIKOMMISJONEN PÅ VEI: Fem personer omkom i en kollisjon mellom en buss og to personbiler i Lavangsdalen i Troms fredag ettermiddag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
HAVARIKOMMISJONEN PÅ VEI: Fem personer omkom i en kollisjon mellom en buss og to personbiler i Lavangsdalen i Troms fredag ettermiddag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer

Ordfører Gunda Johansen i Balsfjord kommune vil også ta initiativ til å få strekningen sikret.

Uklart hendelsesforløp Ulykken skjedde da en buss med håndballspillere på vei til Tromsø ble truffet av en personbil som kom over i bussens kjørefelt og frontkolliderte. I tillegg var en minibuss og to andre biler involvert. Fem personer mistet livet og 14 ble skadd.

Lastebilsjåfør Knut Bjørkli var blant de første som ankom ulykkesstedet. Han sier til Dagbladet at bussjåføren ble kastet ut av frontruta og havnet i skogen. Sjåføren var ved bevissthet og fortalte til Bjørkli at alle bilene, bortsett fra bussen, var på vei til Tromsø, og at den første bilen kjørte rett over i motsatt kjørefelt.

- Det var ikke sladd eller noen ting, men bilen kom helt over og kjørte rett inn i bussen, sier Bjørkli.

Politiet bestrider dette og opplyser at bilen fikk sladd.

Minnestund Natt til lørdag ble det holdt minnestund for pårørende, kolleger og etterlatte i Narvik kirke. Kirken var åpen fredag kveld og utover natten og vil også være åpen lørdag.

- Søndag vil vi minnes de omkomne under gudstjenesten, sier kapellan Trond Laksaa.

Narvik kommunes kriseteam sto fredag kveld klar med lege, psykologer og prost.

(NTB)

VIL IKKE KONKLUDERE: Egentlig så har denne veien en ganske høy standard, sier regionsjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen. Arkivfoto: Henning Lillegård/ Dagbladet
VIL IKKE KONKLUDERE: Egentlig så har denne veien en ganske høy standard, sier regionsjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen. Arkivfoto: Henning Lillegård/ Dagbladet Vis mer