Havarikommisjonen: Fart trolig en faktor

Kommisjonen har startet sine undersøkelser.

TO FUNNET OMKOMMET: To personer ble i dag funnet omkommet på 29 meters dyp. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
TO FUNNET OMKOMMET: To personer ble i dag funnet omkommet på 29 meters dyp. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRAGERØ/OSLO (Dagbladet): Statens havarikommisjon har begynt sine undersøkelser etter den fatale båtulykken i skjærgården utenfor Kragerø.

- Vi har begynt med faktainnsamling, og har funnet ut hvem som har kjørt og hvor de har kjørt. Vi er fremdeles i innsamlingsfasen, og vil fortsette våre undersøkelser i morgen, sier havariinspektør Tønis T. Sørensen i Sjøfartsavdelingen i Statens havarikommisjon.

Funnet på 29 meters dyp Sørensen opplyser at de blant annet vil gjøre tekniske undersøkelser av begge fartøyer involvert i ulykken i morgen.

En kvinne (32) og en mann (34) ble i formiddag funnet på 29 meters dyp etter omfattende søk med dykkere, miniubåter og Seak King-helikopter.

En mann (33) ligger etter ulykka alvorlig skadd på Ullevål sykehus. Bare to personer kom seg fysisk uskadd fra ulykka.

- Vi vil intervjue alle direkte eller indirekte vitner. Det er beklageligvis veldig få personer, sier haveriinspektør Sørsensen til Dagbladet.

Han understreker at de jobber for sjøsikkerheten, og ikke blir å ta stilling til skyld eller ansvar.

Fart er en faktor Sørsensen opplyser til Dagbladet at ulykka inntraff utenfor området med fartsgrense.

- Vi har ikke konkludert med hastigheten, men ulykka skjedde i området utenfor der fartsbegrensningen er fem knop. Siden det fikk konsekvenser, har nok fart spilt en rolle i ulykka, sier havariinspektøren.

Den første som var på stedet etter ulykka var taxibåtfører Hans Edvard Olsen. Han har tidligere fortalt Dagbladet at han stusset over at begge båtene lå mørklagte da han ankom stedet.

- Jeg så min kollega like før ulykka, og da kjørte han fullt opplyst. Men da jeg ankom ulykkesstedet slet jeg først med å finne fram, for alt var mørklagt. Jeg så bare et radarbilde av dem. Da jeg kom fram var motorene påslått, men begge var uten lysføring, sa Olsen til Dagbladet i går.

KNUST: Skjærgårdsjeepen ble kraftig skadd i sammenstøtet. Foto: Ragnhild K. Brekke
KNUST: Skjærgårdsjeepen ble kraftig skadd i sammenstøtet. Foto: Ragnhild K. Brekke Vis mer

Havariinspektøren ønsker ikke å bekrefte opplysningene.

- Hvorvidt båtene var i god teknisk stand eller om de hadde korrekt lanterneføring, er ting vi vil undersøke. Akkurat nå har jeg ingen faktisk konklusjoner, sier Sørensen til Dagbladet.


Tilbakeholdne på informasjon Politiet i Telemark er svært tilbakeholdne på informasjon om detaljene i saken.

- Det er to som er omkommet, vi ønsker ikke å gå ut med identiteten av hensyn til de omkmne. Hva som er årsaken til ulykken, er for tilig å si noe om. Vi ønsker ikke å gi noen detaljer om våre teorier av etterforskningsmessige hensyn, sier politiadvokat Jon Borgen ved Telemark politidistrikt til Dagbladet.

- Vi ønsker nå å komme i kontakt med noen som kan ha observert noe. vi har også avhørt de som kom uskadd fra ulykka, men vi er fremdeles i innledningsfasen.

Politiet vil heller ikke gå ut med identiteten til de to omkomne av hensyn til de pårørende.

TAXIBÅTEN: Det var på venstre side like bak baugen at taxibåten ble kjørt i av en skjærgårdsjeep. Foto: Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TAXIBÅTEN: Det var på venstre side like bak baugen at taxibåten ble kjørt i av en skjærgårdsjeep. Foto: Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer