Havarikommisjonen mener å ha funnet årsaken til Turøy-ulykken

Tretthetsbrudd i girboksen.

HAR FUNNET ÅRSAK: Representanter fra Statens Havarikommisjon inspiserer vraket etter helikopteret som styrtet på Turøy i Hordaland. 13 personer døde. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HAR FUNNET ÅRSAK: Representanter fra Statens Havarikommisjon inspiserer vraket etter helikopteret som styrtet på Turøy i Hordaland. 13 personer døde. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et tretthetsbrudd i girboksen er trolig en faktor som forårsaket helikopterulykken ved Turøy, opplyser Havarikommisjonen til Aftenposten.

Havarikommisjonen går nå ut med en umiddelbar sikkerhetstilrådning til EASA (European Aviation Safety Agency) om helikoptertypen Airbus H225.

- Foreløpige funn viser at det kan være tegn på tretthetsbrudd i giret, sier direktør William J. Bertheussen i Statens havarikommisjon for transport (SHT) til Aftenposten.

- Vi er i ganske sikre på at vi er inne på en av årsaksfaktorene og en viktig en, sier han.

Vanskelig å oppdage  I rapporten som havarikommisjonen har lagt ut på sine hjemmesider, heter det at undersøkelser av deler fra giret «har avdekket kjennetegn forenelige med materialtretthet» (fatigue)Avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen sier de med veldig stor sannsynlighet kan konkludere med at feilen skyldes utmatting av metallet.

- Funnet er av en slik natur at det er fare for at det ikke blir oppdaget før det vokser seg til noe større. Sprekker i materialer som dette er noe som utvikler seg over tid. Dette er absolutt ikke noe vi ønsker se i en flydel, sier Halvorsen til Bergens Tidende. Har avvist tretthetsbrudd Helikopterprodusenten Airbus har tidligere avvist teorien om at problemer med girkassa kan være årsak til ulykken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer