<strong>RJUKAN:</strong> Tre kvinner og to menn omkom etter at en amerikansk veteranbil kjørte inn i en fjellvegg på Rjukan nær Gaustatoppen. Foto: NTB Scanpix
RJUKAN: Tre kvinner og to menn omkom etter at en amerikansk veteranbil kjørte inn i en fjellvegg på Rjukan nær Gaustatoppen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Havarikommisjonen: Slitte bremsebånd bidro til veteranbilulykke

Fem personer døde da en veteranbil kjørte inn i en fjellvegg ved Rjukan i høst. Feil ved bremsebånd og bremsevæsken bidro til ulykken, ifølge Havarikommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ulykken skjedde 2. september, og det ble tidlig kjent at det var funnet feil på bremsene på den 59 år gamle bilen. Etter grundigere undersøkelser kan Havarikommisjonen nå komme med flere detaljer:

* Det var slitte bremsebånd på to av hjulene og stor klaring mellom trommel og bremsebånd.

* Bremsevæsken er analysert og det er målt for lavt kokepunkt og høyt vanninnhold i denne.

Det understrekes at bremsefeilene ikke alene forklarer ulykken, men må sees i sammenheng med flere andre faktorer.

Kjørte rett inn i fjellvegg

Bilen var en Cadillac Coupe de Ville fra 1959, uten setebelter. Den var på vei nedover fra Gaustablikk mot Rjukan, da den kjørte rett fram i en sving og inn i en fjellvegg.

I de nye opplysningene om ulykken, kommer det fram at tilstanden på de nevnte bremsekomponentene ikke tilfredsstilte forskriftskravene.

- Slitasjen ville vært avdekket ved periodisk kontroll dersom det hadde vært krav om dette, mens testing av bremsevæske ikke inngår i denne, opplyser havarikommisjonen.

- Viktig at veteranbileiere følger opp

De eldste veteranbilene er ikke underlagt krav om periodisk kontroll.

- Det er viktig at denne informasjonen når fram til eiere av tilsvarende kjøretøy slik at de har mulighet til å følge opp og ivareta sikkerheten ved egne kjøretøy i påvente av endelig rapport, heter det i en oppdatering fra kommisjonen. Den endelige rapporten er ennå ikke klar.

Tre kvinner og to menn omkom i ulykken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer