HENTET OPP:  Her hentes deler av vraket opp fra sjøen 30. april. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
HENTET OPP:  Her hentes deler av vraket opp fra sjøen 30. april. Foto: Eivind Senneset / DagbladetVis mer

Havarikommisjonen: Utmattingsbrudd forårsaket helikopterulykken

Ny foreløpig rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havarikommisjonen mener at helikopterulykken på Turøy mest sannsynlig var forårsaket av et utmattingsbrudd i et av planetgirene.

Statens havarikommisjon for transport offentliggjorde tirsdag kveld en ny foreløpig rapport etter ulykken, som kostet 13 mennesker livet 29. april.

Kommisjonen mener utmattingsbruddet i ett av de åtte andretrinns planetgirene har utviklet seg uten at dette ble fanget opp av systemene som skal varsle om feil som er under utvikling.

- TEKNISK FEIL: Havarikommisjonen har tidligere slått fast at helikopterulykken ikke skyldtes en menneskelig feil. Video: NTB Scanpix. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi er helt sikre på at det er et utmattingsbrudd som er årsaken. Det som fortsatt gjenstår, er å forstå hvorfor det oppsto, og hvor fort det utviklet seg, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen til NTB.

Ulykke

I rapporten nevnes det at girboksen på ulykkeshelikopteret i 2015 var involvert i en trafikkulykke.

- Girboksen ble fraktet på en liten lastebil. Bilen var i en ulykke, og da falt girboksen av, fortsetter Halvorsen.

På grunn av ulykken ble girboksen sendt til produsenten for inspeksjon og reparasjon.

- Vi sier ikke at trafikkulykken var utløsende for utmattingsbruddet. Det er mange andre ting som kan ha ført til ulykken, og det er det vi undersøker nå, sier Halvorsen.

Da girboksen i januar 2016 ble installert i Super Puma-helikopteret som styrtet ved Turøy, hadde den vært i drift i 1080 timer. Ved styrten hadde den gått omtrent 1340 timer.

MINTES OFTENE: Familie, venner og kolleger fylte Håkonshallen i Bergen under minnestunden for de 13 som omkom ved Turøy i Hordaland. Video: NTB Scanpix Vis mer

Deler

Havarikommisjonen har fortsatt ikke funnet alle delene etter helikopteret.

- Vi tror vi har funnet de delene som kan si noe om hva som skjedde, men vi skulle gjerne hatt alt. Vi mener vi har nok til å kunne fastslå hva som var årsaken til styrten, sier Halvorsen.

I rapporten nevnes en ulykke med et annet Super Puma-helikopter utenfor Skottland i 2009. Den gang løsnet rotoren, og 16 personer mistet livet. Også der pekte granskningsrapporten på et utmattingsbrudd i girboksen.

(NTB)