- Havbruks-Norge kan bli bananrepublikk

Norge må sikre lokalt eierskap i havbruksnæringen og begrense utenlandske oppkjøp, ellers kan Norge komme til å ligne en bananrepublikk, mener lederen i Stortingets næringskomité, Morten Lund (Sp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lund brukte storslegga i stortingsdebatten om fiskeriministerens havbrukspolitiske redegjørelse i dag. Han trakk fram Hydro Seafood som eksempel, der politikere fra hele spekteret uttrykte sterk uro over planene om å selge Hydro Seafood til utenlandske eiere.

- Så ble vel denne enigheten brukt til å ta nødvendige grep i den saken for å sikre det ønskede eierskapet i ei næring som alle tror på og vil at det skal satses på? Nei! Jeg tror det vil være et historisk feiltrinn hvis det ikke snarest kommer på plass regelverk som sikrer lokal oppbygging av kompetanse, kapital og arbeidsplasser i de områder der naturressursene tas i bruk, sa Lund da han innledet debatten.

Senterpartiet vil kreve lokalt eierskap til de nye konsesjonene som skal tildeles. Ett selskap skal maksimalt kunne eie 10 prosent av alle konsesjoner. Partiet vil også at nye konsesjoner skal være gratis, men at man må betale vederlag hvis man selger konsesjonen videre.

(NTB)