Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havbunnen er blitt en atomkirkegård

Bunnen av Atlanterhavet og Barentshavet er atomkirkegårder. I løpet av de siste 50 årene har ulykker sendt fem russiske og to amerikanske ubåter til bunns. «Kursk» er den farligste av dem alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren for atomforurensning stammer både fra atomreaktoren om bord i ubåtene og atomvåpnene de hadde med seg. I tillegg har både USA og russerne bevisst dumpet reaktorer i havet. - Reaktorene er farligst. Forurensningen fra disse kan spre seg over store havområder. Det radioaktive materialet i atomvåpen er plutonium som ikke lar seg løse opp i sjøvann. Dermed kan forurensningen fra våpnene bare spre seg over mindre områder, sier Thomas Nilsen fra Bellona til Dagbladet.

Grunt vann

«Kursk» utgjør den største faren fordi den er den eneste ubåten som er sunket på grunt vann. Alle de andre ligger på flere tusen meters dyp. Selv den russiske «Komsomolets» som sank bare noen mil unna «Kursk», ligger på 1700 meters dyp. Når ubåtene ligger så dypt, vil vannmassene over til en viss grad hindre forurensningen å nå opp til havoverflaten hvor fisken lever.

- Kan et atomvåpen som ligger på havbunnen eksplodere av seg selv?

- Nei, det er svært liten sannsynlighet for noe slikt. Da et amerikansk bombefly med atomvåpen dundret i bakken på Thule-basen på Grønland, skjedde det ingen eksplosjon.

Stridshoder

Det nøyaktige tallet på atomvåpen som ligger spredd på bunnen av verdenshavene er ikke kjent. Men den russiske ubåten, «K-219», som sank i 1986, hadde alene 34 atomstridshoder om bord. Tallet på sunkne ubåter er også usikkert.

- Vi regner med at russerne nå har tapt fire ubåter. Dette kommer vi fram til fordi vi har god oversikt over hvor mange ubåter som er produsert og hvor hver enkelt befinner seg i dag, sier Thomas Nilsen.

Andre kilder hevder at russerne har mistet fem ubåter. Disse oversiktene har med en ukjent russisk ubåt som skal ha gått til bunns midt i Atlanterhavet i desember 1970.

Mange omkommet

De to amerikanske ubåtulykkene krevde også mange menneskeliv. Da «USS Tresher» gikk ned i 1963 mistet 129 mennesker livet. 99 omkom da «USS Scorpion» sank fem år etter. Det er kjent at USA har dumpet minst én atomreaktor i havet. I 1954 ble reaktoren på «USS Seawolf» byttet ut, og den gamle senket i havet utenfor den amerikanske østkysten. Den ligger der fortsatt på om lag 3000 meters dyp. Russerne har senket seks slike reaktorer i havområdet rundt Novaja Zemlja. - Målingene har vist at det foreløpig er få tegn til radioaktiv forurensning, sier Thomas Nilsen.