Havel støtter protest mot ny TV-sjef

Tsjekkias president Vaclav Havel tok onsdag parti for nyhetsjournalistene i den statlige TV-kanalen, som protesterer mot den nye kringkastingssjefen fordi de mener han er politisk påvirkelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalistene, som har støtte fra andre fagorganiserte i kringkastingen og en stor del av administrasjonen, nekter å godkjenne forrige ukes valg av Jiri Hodac som ny kringkastingssjef.

Havel sa utvelgelsen formelt sett kan ha gått riktig for seg, men at det stred mot kringkastingslovens ånd.

- Og det er svært farlig, sa Havel.

Nyhetsredaksjonen har forskanset seg i sine lokaler og produserer sine egne sendinger, selv om den nye ledelsen har fått stanset de fleste av dem. Noen av de protesterende journalistene ble sparket tirsdag, men nektet å forlate jobben.

Hodac og hans stab har truet med å fjerne demonstrantene med makt. Onsdag ble 20 anmeldt til politiet.

Kritikken går ut på at Hodac har tilknytning til sentrumhøyrepar tiet Borgerlige demokrater, ODS, og tidligere har gitt etter for press fra de regjerende sosialdemokratene da han en kort periode var redaktør for TV-nyhetene.

Over 2.000 mennesker demonstrerte utenfor kringkastingshuset tirsdag som en protest mot at den upartiske journalistikken er truet.

Avisene støtter i det store og hele journalistene, selv om aksjonen er ulovlig.

- Deres opprør er et forsvar av prinsipper som utgjør grunnlaget for spredningen av fri, upartisk informasjon, het det på lederplass i den ledende tsjekkiske avisen, Mlada Fronta Dnes.

(NTB-Reuters)