FRA DASS TIL GASS: Cambi håndterer slam fra 70 millioner mennesker. Foto: Cambi.
FRA DASS TIL GASS: Cambi håndterer slam fra 70 millioner mennesker. Foto: Cambi.Vis mer

Håver inn millioner på kloakk

Norge er gassnasjon i mer enn én forstand. Per Audun Lillebø overtok Cambi for 20 millioner kroner. Nå er hans andel verd 217 millioner.

(Finansavisen): - Kloakkslam fra 70 millioner mennesker renses med vår velprøvde, norske teknologi. Når vi fremover skal ta nye markeder er det et enormt kvalitetsstempel at byer som Washington, Beijing, Brussel og London har valgt oss som leverandør, sier Per Audun Lillebø (63), gründer og adm. direktør i Cambi, til Finansavisen.

- Til å kjøre en buss på

Cambis salgsargument er From waste to worth. Teknologien anvendes etter at avløpsvannet er blitt renset, og slammet er blitt skilt ut.

- I gamle dager ble slammet sluppet ut på lekter i Nordsjøen eller spredt på jordene. Vi har effektivisert prosessen og omdanner slammet til nyttige produkter som biogass, sier salgs- og markedsdirektør Christian Hofbauer (52) til avisen.

- Omdanningen til gass er samme prosess som foregikk i Nordsjøen for millioner av år siden, den skjer bare på langt kortere tid. Denne gassen kan du kjøre en buss på, sier Lillebø.

Omsetningen kommer i hovedsak fra salg av fysisk prosesseringsutstyr, som stort sett produseres ved selskapets fabrikk utenfor Manchester. Sluttkundene er i sin tur kommunale renseanlegg.

Når 400 millioner kroner i år

Lillebø kjøpte selskapet for 20 millioner kroner i 1992. De pengene hadde han tjent på salg av Pemco og Norwegian Oil Trading, skriver avisen.

Han er ifølge avisen fortsatt største aksjonær i selskapet. I 2016 ble en andel på 26,8 prosent solgt fra investeringsselskapet Mallin til Awilhelmsen Capital.

Da kom aksjeposten inn i Awilhelmsen-balansen med en verdi på 85 millioner kroner. Det priser selskapet til 317 millioner kroner, noe som i sin tur verdsetter Lillebøs Cambi-aksjer til 217 millioner kroner.

- Selskapet er bygget opp fra 0 til rundt 160 ansatte. Vi jobber innenfor en nisje av en nisje, men har vokst bra, sier Lillebø til avisen.

Både i 2016 og 2017 hadde Cambi fall i omsetningen. Den utviklingen er nå snudd. Selskapet regner med å nå 400 millioner kroner i omsetning i år.

- Fallet de seneste årene har litt med kontraktenes sammensetning å gjøre. Vi har ikke kontroll på tidspunktet kontraktene kommer inn, så noen ganger blir det litt ketchup-effekt. I noen perioder er det stille, og så renner det plutselig inn tre-fire kontrakter, sier Hofbauer til avisen.

Andre økonominyheter:

Underslo millioner - brukte pengene til gambling
- Vil ikke snakke om milliardærstatus
H&M overrasker positivt