Håver inn millioner på kumlokk

- Forretningsideen er veldig enkel, sier Harald Rune Øyhovden.

Harald Rune Øyhovden smelter om skrap til penger. Foto: Anders Horntvedt.
Harald Rune Øyhovden smelter om skrap til penger. Foto: Anders Horntvedt.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I mandagens utgave av Finansavisen kan vi lese at småindustri kan være lønnsomt bare produktet er smalt nok. Siden 2012 har Furnes Jernstøperi smeltet om skrapjern til 103 millioner kroner i overskudd.

Enkel forretningsidé

- Forretningsideen er veldig enkel. Vi skal lage kumlokk, og det produktet skal vi være best og lengst fremme i verden på, sier Harald Rune Øyhovden, styreleder i Furnes Jernstøperi, til Finansavisen.

Bedriften startet i 1958, og har hele tiden hatt det Øyhovden kaller gategods som hovedprodukt, det vil si kumlokk, kabelkummer, rister, tregruber, pullerter og lignende. Familien hans kjøpte Furnes Jernstøperi i 1981, etter at bedriften hadde hatt en periode med store økonomiske problemer.

Bedriften har gjort en kule på kumlokk de siste årene. Fra 2012 til 2015 hadde Furnes Jernstøperi et samlet resultat før skatt på 103 millioner kroner. Siden 1998 har bedriften bare hatt to år med underskudd.

50 prosent til eksport

50 prosent av produksjonen går nå til eksport, med Sverige, Danmark og Tyskland som de viktigste markedene.

- De gode resultatene skyldes mange år med målrettet satsing. Vi har strømlinjeformet produksjonen og investert i nye maskiner. For 2016 er omsetningen omtrent den samme som i fjor, men lønnsomheten er litt svakere som følge av økt konkurranse i Danmark, sier Øyhovden til Finansavisen.

I 2015 omsatte Furnes Jernstøperi for 193,5 millioner kroner, fikk et driftsresultat på 24,2 millioner kroner og et årsresultat på 27,4 millioner kroner.

Andre økonominyheter:
Gjøvik-mann har bygget én milliard på Gran Canaria
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner