Spania:

Håver inn på det «grønne gullet»

I en av Spanias fattigste regioner mener de å ha knekt den harde nøtta for overlevelse i et stadig vanskeligere klima for jordbruket.

GOD AVKASTNING: Pistasjnøtter har vist seg å være god butikk for spanske bønder. Foto: AlfonsoS / Shutterstock / NTB
GOD AVKASTNING: Pistasjnøtter har vist seg å være god butikk for spanske bønder. Foto: AlfonsoS / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Det er framtidas avling, og trenger mindre vann enn for eksempel mandler, sier økolog Fran Piguerola til The Guardian.

Han sikter til pistasjnøtter, som har vist seg langt mer lukrativt enn oliven og druer, som har sysselsatt bøndene i regionen Castilla-La Mancha i sentrale Spania i lange tider.

NYE TIDER: Mange bønder i Castilla-La Mancha har lagt om fra vinranker til å dyrke pistasjnøtter den seinere tida. Her fra en vingård i området. Foto: Jessicahyde / Shutterstock / NTB
NYE TIDER: Mange bønder i Castilla-La Mancha har lagt om fra vinranker til å dyrke pistasjnøtter den seinere tida. Her fra en vingård i området. Foto: Jessicahyde / Shutterstock / NTB Vis mer

Lukrativt

Ifølge avisa tjener bøndene i området mellom 65 til 85 cent, tilsvarende rundt 7-9 norske kroner, per kilo for oliven, og rundt 65 cent, cirka 7 norske kroner, for druer. Pistasjnøtta derimot gir en avkastning på 6 til 8 pund, cirka 69 til 91 norske kroner, per kilo.

Den lukrative nøtta har fått stadig flere bønder til å harve opp både kornåkre og vingårder den siste tida.

- Det er mye mer profitt og billigere å produsere, og det betyr at mange flere bønder kan overleve, sier Gustavo Adolfo Gálvez, som driver en pistasjnøtt-plantasje i regionen, til avisa.

Passer «magisk»

Regionale myndigheter begynte arbeidet med å se på alternativt jordbruk i området tilbake på 80-tallet. Etter å ha testet i rundt ti år, sto én soleklar vinner igjen.

- Pistasjnøtter passet nærmest magisk til klimaet i Castilla-La Mancha. Den kan motstå tørke og kulde, og kan klare seg i dårlig og grunn jord, forteller José Francisco Couceiro López ved det regionale instituttet for jordbruksforskning og utvikling til The Guardian.

TØRKE: Lake Oroville, som ligger nord i California, er blant innsjøene som nå opplever ekstremt lav vannstand som følge av tørke. Vis mer

Han har skrevet ei bok om den lukrative nøtta, som raskt klaret til topps på bestselgerlistene i både Spania og Latin-Amerika.

Omtalt som det «grønne gullet» håper innbyggerne Castilla-La Mancha-regionen at pistasjnøtter kan føre folk tilbake til området, etter fraflytting de seinere åra.

Ifølge den spanske avisa ABC dekker pistasj-produksjon nå 82 prosent av den dyrkede marken i regionen, og 80 prosent av produksjonen i landet.

GOD «MATCH»: Pistasj-treet har vist seg å ha svært gode forhold i den spanske regionen Castilla-La Mancha. Foto: AlfonsoS / Shutterstock / NTB
GOD «MATCH»: Pistasj-treet har vist seg å ha svært gode forhold i den spanske regionen Castilla-La Mancha. Foto: AlfonsoS / Shutterstock / NTB Vis mer

- Folk i min landsby dro fordi de ikke kunne overleve som bønder. Men nå ser vi at selv med bare 10 til 15 hektar med jord, så kan du klare deg fint, forteller pistasj-bonden Gálvez.

Utfordringer

Ifølge The Guardian høstet Spania i 2021 2800 tonn med pistasjnøtter - omtrent alt i Castilla-La Mancha.

Regionen er imidlertid en lettvekter på pistasj-markedet foreløpig, og er foreløpig langt unna storprodusentene i California, Iran og Tyrkia, som til sammen står for cirka 90 prosent av produksjonen på verdensbasis.

Klimaendringene har imidlertid skapt problemer for produsentene i California, hvor tørke truer med å ødelegge årets avlinger. Også i Iran og Tyrkia skaper vannmangel problemer for pistasj-bøndene, skriver The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer