Håver inn på spritsmugling

En last med smuglersprit fra Spania til Norge kan gi bakmennene hele tre millioner kroner i fortjeneste. Strafferammen er lav og spritsmugling er sosialt akseptert i store deler av befolkningen. Kjøperne finansierer de kriminelle organisasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Spritsmugling er et stort sosialt og kriminelt problem. Vi snakker ikke om dem som tar med seg ei flaske for mye, men det smugles tusenvis av liter med sprit som selges videre med en enorm fortjeneste, sier narkotikasjef Christine Fossen i Oslo, som også har ansvaret for politiets kamp mot spritsmuglerne.

De siste åra har flere store spritligaer blitt rullet opp. Politiet og Tollvesenet har sammen med kolleger i andre land avdekket ligaer som hver for seg har smuglet flere hundre tusen liter sprit.

Liten risiko

- Bakmennene har hatt mangfoldige millioner kroner i fortjeneste. Omfanget av spritsmugling er stor. Den enorme fortjenesten kombinert med forholdsvis lave straffer og en utbredt aksept fra samfunnet gjør at risikoen ved å smugle ikke har vært stor, sier Fossen.

Hun bekrefter at politiet har funnet forbindelser mellom spritligaene og annen organisert kriminalitet.

- Spritsmugling er et alvorlig samfunnsproblem. Et av virkemidlene vi ønsker å bruke i kampen mot ligaene er maksimale straffer og inndragning av verdier.

Fossen mener at politiet nå står bedre rustet enn noen gang til å avdekke spritligaene.

Finansierer kriminelle

- Det løser ikke noe å kjøpe sprit av kriminelle, selv om man synes alkoholavgiftene i Norge er altfor høye.

- Vet dere hvem som er mottakere av de flere hundre tusen literne med smuglersprit som hvert år kommer til Norge?

- Restauranter og andre skjenkesteder tar nok imot deler av spriten, men det er også et faktum at «mannen i gata» kjøper smuglersprit og på den måten er med på å finansiere de kriminelle, sier Fossen.

Korrupsjon

De som står bak og håver inn fortjenesten, har ofte sluppet unna politiet, mens kurerene har blitt tatt.

Dagbladet kjenner flere eksempler på at sjåfører som har transportert spriten har tjent betydelige pengebeløp på å holde munn og ikke forklare seg for verken politiet eller domstolene.

Belønningen har ofte vært på flere hundre tusen kroner.

Økokrim har de siste månedene arbeidet med en angivelig korrupsjonsskandale i oslopolitiet. En tjenestemann er anklaget for å ha lekket opplysninger og hemmelige politiopplysninger til spritligaene.

En tolltjenestemann har i vår stått for retten, som en av flere tiltalt i en sak vedrørende 120 000 liter sprit.

Politiet mener at den enorme fortjenesten gjør at spritsmuglerne nærmest «har råd» til å kjøpe brodne kar i politiet og i tolletaten.

Rike bakmenn

Lederne, som står bak og organiserer den illegale virksomheten, hvitvasker fortjenesten og investerer i nye prangende hus, store biler og flotte fritidseiendommer.

Media har de siste åra avdekket en rekke spritsmuglere og bakmennenes ekstravagante livsstil.

Flere nordmenn bosatt på den spanske solkysten er også sentrale i spritligaene.

Først det siste året har norske myndigheter fått aksept fra spanske myndigheter om at spritsmugling er et enormt samfunnsproblem i Norge og at fortjenesten på sprit ofte brukes til å finansiere annen organisert kriminalitet.

«Kriminalitet skal ikke lønne seg. Problemet er at de som kjøper smuglerspriten ikke forstår rekkevidden av hva de er med på.»