Havet forteller om tragedien

De leter, de håper å finne de savnede. I time etter time langs strandkanten ved Bømlafjorden. Forslåtte vrakdeler forteller sin historie om dramaet i det frådende havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra Stord i nord, til Bømlo og Kvinnherad og ved selve Sletto - hvor «Sleipner» gikk på grunn og sank, har letemannskapene funnet vrakrester.

- Vi har funnet om lag ti kofferter, bager og håndvesker, noe klær, stoler, redningsvester og andre vrakdeler, sier lensmann Kåre Ravn Ottesen i Sveio til Dagbladet.

Han karakteriserer letearbeidet som omfattende og tøft - både fysisk og psykisk.

- Havet og det dårlige været har ødelagt vrakdelene, men vi har funnet både deler fra båten og personlige effekter, sier lensmann Ottesen.

Seks savnet

Både lensmann Kåre Ravn Ottesen og de frivillige letemannskapene har håp om å finne de seks personene som fortsatt er savnet etter tragedien ved Ryvarden fyr.

- For oss dreier dette seg om å vise respekt for de pårørende, slik at de kan få gravlagt sine, dem de hadde så inderlig kjær, sier pressetalsmann Lars Nervik i det lokale Røde Kors.

Sammen med mannskaper fra Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret og Heimevernet deltok Rød Kors-frivillige i den omfattende leteaksjonen.

Hele 350 personer fra Flekkefjord i sør til Åsane i nord trosset uværet nord for Haugesund og gikk manngard langs Bømlafjorden.

- Medfølelse

For Lars Nervik og hans mannskaper var det aldri aktuelt å avslutte leteaksjonen, selv om Hovedredningssentralen for Sør-Norge lørdag avsluttet søket etter de savnede.

- Vi tror ikke at vi kan finne overlevende. Dette dreier seg om medfølelse og respekt for de pårørende. Vi ønsker at de skal få en grav å gå til, sier Lars Nervik.

Vanskelige forhold

I går herjet uværet på Sør-Vestlandet, kraftig vind, regn og haglbyger og flere meter høye bølger gjorde letingen etter de savnede svært vanskelig og farlig.

- Ingen av våre mannskaper har kommet til skade, men det har vært svært vanskelige arbeidsforhold, sier pressetalsmann Lars Nervik.

Letingen ble foreløpig avsluttet ved 19-tida i går kveld, men vil bli gjenopptatt så snart letemannskapene finner det forsvarlig.

- Vi kommer i hvert fall til å lete ut mandagen. Erfaringsmessig fra andre tragedier på havet, vet vi at det kan ta tid før vi finner noen av de savnede, sier Nervik.

Seint i går kveld var fortsatt seks personer savnet etter tragedien ved Ryvarden fyr fredag kveld.

Ifølge Lars Nervik er den leteaksjonen langs Bømlafjorden historiens største frivillige leteaksjon i Norge.

FRIVILLIGE: 350 kvinner og menn deltar for fullt i norgeshistoriens største frivillige leteaksjon langs Bømlafjorden.