Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havet har steget 11 millimeter på tjue år

Stiger 0,95 millimeter i året.

MILLIMETERVIS. På Grønland smelter isen fem ganger så raskt i dag som for 20 år siden. Foto: GREENLAND / REUTERS / Alistair Scrutton / NTB scanpix
MILLIMETERVIS. På Grønland smelter isen fem ganger så raskt i dag som for 20 år siden. Foto: GREENLAND / REUTERS / Alistair Scrutton / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny rapport fastslår at havnivået har steget 11 millimeter de siste 20 årene. Rapporten setter en stopper for 20 år med usikkerhet, mener prosjektlederen.

Siden 1998 er det gjort nesten 30 undersøkelser på issmelting i Antarktis og på Grønland. De har konkludert med alt fra 2 millimeter økning til 0,4 millimeter reduksjon.

En ny rapport som ble publisert i bladet Science på fredag, har sammenlignet bilder fra ulike satellitter de siste 20 årene. Til sammen har 47 forskere vært med på undersøkelsen, og de har konkludert med at havet nå stiger 0,95 millimeter i året, sammenlignet med 0,27 millimeter i året på 1990-tallet.

På Grønland smelter isen fem ganger så raskt i dag som for 20 år siden. I tillegg viser rapporten at isen i Antarktis også smelter, men ikke så raskt som enkelte tidligere rapporter har anslått.

- Vi kan fastslå med sikkerhet at isen i Antarktis og på Grønland smelter, og vi har satt fingeren på noen områder som man bør være bekymret for. I deler av Antarktis oppfører ikke isen seg på en naturlig måte. Den er ustabil og smelter raskere for hvert år. Dette skjer i enda større grad på Grønland, sier leder for prosjektet, Andrew Sheperd.

Uavhengige forskere er også positive til den nye rapporten.

- Dette prosjektet er en bragd. Dette vil lede til en bedre forståelse for hvordan havnivået kan avhenge av menneskelige beslutninger og innflytelse på de globale temperaturene, sier professor Richard Alley ved Penn State University til The Guardian.

Forskerne understreker at rapporten er et bilde på utviklingen de siste 20 årene, og ikke kan forutsi hva som vil skje i framtiden. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling