Håvet inn hundrevis av millioner på taxfree-salg

Taxfree-butikkene på norske flyplasser går så det griner, og pengene renner inn til eierne.

TAXFREE-KONGEN: Terje Stykket kan le hele veien til banken. Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX
TAXFREE-KONGEN: Terje Stykket kan le hele veien til banken. Foto: Terje Bendiksby, SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Travel Retail Norway (TRN) har de tre siste årene vokst mellom seks og 12 prosent årlig. Med sjokolade, parfyme og ikke minst alkoholutsalg på Avinors største flyplasser renner pengene inn i kassen, skriver Finansavisen i dag.

Taxfree-butikkene til Travel Retail Norway omsatte for 4,1 milliarder kroner i fjor og leverte et resultat etter skatt på 238 millioner kroner.

Nesten 1 milliard på fem år For de siste fem årene årene er det akkumulerte resultatet etter skatt på hele 972 millioner kroner. En som vet å sette pris på det er, for de aller fleste helt ukjente, Terje Stykket.

— Våre tall følger nordmenns reisevaner. De siste årene har disse vokst betydelig, sier Stykket til Finansavisen. Travel Retail Norway var inntil nylig eid 50/50 av det tyske selskapet Gebr. Heinemann Kg og norske Validus AS.

Bak sistnevnte var tidligere Norgesgruppen Faghandel med 49 prosent samt Orkidehøgda Holding og T. Stykket Eiendom med tilsammen 51 prosent. Og bak de to sistnevnte selskapene satt Terje Stykket og trakk i alle trådene.

Det var en lukrativ posisjon, for bare i fjor ble det utbetalt tilsammen 228,5 millioner kroner i utbytte fra Travel Retail Norway. Og tilsammen for de siste fem årene er det utbetalt 949 millioner kroner i utbytte til aksjonærene.

"Makeskifte" Utbyttene til Stykket har imidlertid havnet i Validus, men nå er dette ordnet opp i. Validus eies nå av Norges Gruppen og FSN Capital, etter at sistnevnte kjøpte Stykkets eierandel for 600 millioner kroner i sommer, skriver Finansavisen.

Stykket fikk imidlertid også Validus? eierandel i Travel Retail Norway og dermed vil Heinemann ha 50 prosent av aksjene i selskapet, mens Stykket beholder 26 prosent og Norgesgruppen har 24 prosent.