Håvet inn på egne eksperttips

Finansjournalistene brukte tipsspalten til å blåse opp egne aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De to finansjournalistene James Hipwell og Anil Bhoyrul i engelske Daily Mirror skal ha gjort det til vane å kjøpe aksjer i firmaer, for så å gjøre firmaene til «dagens aksjetips» for leserne i avisas finansspalte.

På denne måten sørget de selv for at aksjene de kjøpte steg i verdi, slik at de kunne selge unna dagen etterpå med gevinst.

På denne måten skal de to ha håvet inn hundretusener av kroner i aksjegevinst over flere år. Nå står de tiltalt i Southwark Crown Court for det som betegnes en storstilt svindel og bedrag, melder Times Online.

- Ved å bruke «kjøp-, tips-, og selgmetoden» handlet de aksjer for tusener av pund, framhevet aksjene i sin egen spalte 24 timer etterpå, og solgte med gevinst så snart verdien økte. Journalistene viste en kynisk likegyldighet overfor leserne og loven ved å fabrikere saker for å øke deres egne aksjers verdi, sa aktor Philip Katz da rettssaken startet denne uka.

I følge påtalemyndighetene skal de to ha alliert seg med en privat investor som også tjente på svindelen. I alt skal de tre ha tjent nærmere 720 000 kroner på halvannet år.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise 44 tilfeller av at journalistene handlet bestemte aksjer mens de framhevet disse i sin egen spalte.

- En åpenbar interessekonflikt. Vi mener ethvert tips som med overlegg ikke opplyste leserne om denne interessekonflikten ga et galt inntrykk ovenfor omverdenen, sa Katz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer