Håvet inn på egne eksperttips

Finansjournalistene brukte tipsspalten til å blåse opp egne aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to finansjournalistene James Hipwell og Anil Bhoyrul i engelske Daily Mirror skal ha gjort det til vane å kjøpe aksjer i firmaer, for så å gjøre firmaene til «dagens aksjetips» for leserne i avisas finansspalte.

På denne måten sørget de selv for at aksjene de kjøpte steg i verdi, slik at de kunne selge unna dagen etterpå med gevinst.

På denne måten skal de to ha håvet inn hundretusener av kroner i aksjegevinst over flere år. Nå står de tiltalt i Southwark Crown Court for det som betegnes en storstilt svindel og bedrag, melder Times Online.

- Ved å bruke «kjøp-, tips-, og selgmetoden» handlet de aksjer for tusener av pund, framhevet aksjene i sin egen spalte 24 timer etterpå, og solgte med gevinst så snart verdien økte. Journalistene viste en kynisk likegyldighet overfor leserne og loven ved å fabrikere saker for å øke deres egne aksjers verdi, sa aktor Philip Katz da rettssaken startet denne uka.

I følge påtalemyndighetene skal de to ha alliert seg med en privat investor som også tjente på svindelen. I alt skal de tre ha tjent nærmere 720 000 kroner på halvannet år.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise 44 tilfeller av at journalistene handlet bestemte aksjer mens de framhevet disse i sin egen spalte.

- En åpenbar interessekonflikt. Vi mener ethvert tips som med overlegg ikke opplyste leserne om denne interessekonflikten ga et galt inntrykk ovenfor omverdenen, sa Katz.