Havet kan stige raskere enn tidligere spådd

Nye varsellamper blinker om smeltingen på verdens nest største isbre.

NÅTID OG FORTID:  Installasjoner av den danske kunstneren Olafur Eliasson i samarbeid med geologiprofessor Minik Rosing med 12 isblokker utenfor rådhuset i København i oktober i år fikk stor oppmerksomhet. Ideen var å peke på utviklingen på klodens største isbreområde utenfor Antarktis - på dansk grunn på Grønland. Foto: Søren Bidstraup, AFP/NTB Scanpix.
NÅTID OG FORTID: Installasjoner av den danske kunstneren Olafur Eliasson i samarbeid med geologiprofessor Minik Rosing med 12 isblokker utenfor rådhuset i København i oktober i år fikk stor oppmerksomhet. Ideen var å peke på utviklingen på klodens største isbreområde utenfor Antarktis - på dansk grunn på Grønland. Foto: Søren Bidstraup, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En varmere jordklode kan føre til raskere smelting av innlandsisen på Grønland samt raskere stigning i havnivået for resten av verden enn tidligere spådd, sier forskere.

To separate internasjonale studier har ført til bekymring for tempoet i issmeltingen på verdens nest største isbre etter Antarktis.

Funnet i studiene antyder at forskere kan ha undervurdert grønlandsisens variable oppførsel.

- De nåværende modellene tar ikke opp denne kompleksiteten, sier Beata Csatho, førsteamanuensis i geologi ved universitetet i Buffalo og hovedforfatter av studien som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

For tiden bruker forskere simuleringer basert på aktiviteten til fire isbreer - Jakobshavn, Helheim, Kangerlussuaq og Petermann - for å lage prognoser om smeltingen. 0,68 millimeter i året Men den nye PNAS-studien brukte satellittdata fra NASA for å se på nær 100 000 punkter i høyden og hvordan de endret seg fra 1993 til 2012, noe som gir et mye mer utfyllende bilde av hvor smeltingen har foregått i fortiden.

Forskerne har også kommet med et tall på hvor mye is som har gått tapt de siste årene på Grønlands innlandsis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer