<strong>FÅR SKYLDA:</strong> Tråling har skylda, mener britiske forskere. Her er den russiske tråleren Viking, som ble bordet av norsk kystvakt tidligere denne måneden for ulovlig fiske. Foto: FORSVARET/ SCANPIX.
FÅR SKYLDA: Tråling har skylda, mener britiske forskere. Her er den russiske tråleren Viking, som ble bordet av norsk kystvakt tidligere denne måneden for ulovlig fiske. Foto: FORSVARET/ SCANPIX. Vis mer

- Havet tømmes for fisk

Bestandene av torsk, hyse og kveite er redusert med mellom 87 og 99 prosent på drøye hundre år, ifølge britisk forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I løpet av de siste 100 — 120 årene har mellom 85 og 99 prosent av de viktigste fiskeartene forsvunnet fra havområdene rundt Norge og England. Årsaken er bunntråling, mener britiske forskere.

- Vi har funnet ut at det har vært en dramatisk nedgang i tilgangen på fisk over lengre tid, og i mye større grad enn det man tidligere har trodd, sier forsker Ruth H. Thurstan ved Universitetet i York.


Nesten borte

Torsken er redusert med 87 prosent. Steinbit med 96 prosent. Rødspette med 97 prosent. Av hyse, den viktigste ingrediensen i britenes "fish and chips", er det bare 1 prosent igjen av den opprinnelige bestanden. Av den verdifulle kveitebestanden er det bare 0,2 prosent igjen.


Forskerne har kommet fram til tallene ved å studere fangstdata helt tilbake til slutten av 1880-tallet, da man begynte med industrielt fiske. Dette har de sett i forhold til teknologisk utvikling, størrelsen på fartøyene og størrelsen på fiskeflåten.


- Dersom vi tar bort teknologisk utvikling, ser vi at den britiske fiskeflåten må jobbe 17 ganger hardere for å fange samme mengde fisk, sier Ruth Thurstan.


- Må få konsekvenser

Norges Naturvernforbund mener at rapporten må få konsekvenser for hvordan man forvalter fisken i Nordsjøen.


- Denne rapporten er uhyre viktig. For det første viser den hvor ødeleggende trålfisket er. For det andre viser den hva vi kan vinne på å forvalte fisken på en forsvarlig måte. Se for deg Nordsjøen og norskekysten med mellom tjue og hundre ganger så mye torsk, hyse og kveite. I dag forvaltes fisken i Nordsjøen i beste fall med det mål at den ikke skal utryddes, sier Gunnar Album i Naturvernforbundet.


Årsaken til at det fortsatt fanges fisk, er at man i dag har utstyr til å spore opp de små mengdene som er igjen, mener han.


Kritisk

Havforskningsinstituttet er skeptiske til rapporten og metoden som er brukt for å regne ut bestander. Analysen stemmer ikke med norske forskeres syn på situasjonen i Nordsjøen.


- At bestander har gått ned, er velkjent. Men at det skjer i den størrelsesorden, er jeg veldig skeptisk til, sier Tore Jakobsen ved instituttet.


Og fiskebåtrederne liker ikke at trålerne får skylda.


- Det er en grov forenkling å legge skylda på et redskap. Problemet i Nordsjøen er EUs fiskeriforvaltning, som tillater utkasting av fisk og altfor mange båter. Norge og Island har den beste fiskeriforvaltninga, sier Webjørn Barstad i Fiskebåtredernes forbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer