Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havfiskeflåten koker etter silde-vedtak

Molde (NTB-Kjell Herskedal): Det koker i den norske havfiskeflåten foran representantskapsmøtet i Fiskebåtredernes Forbund kommende torsdag og fredag. Årsaken er fiskeriminister Peter Angelsens omfordeling av sildekvotene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeriministeren beskyldes for å overføre andeler fra havfiskeflåten til de nordnorske kystfiskerne, stikk i strid med Norges Fiskarlags landsmøtevedtak.

Fordelingen av kvotene for norsk vårgytende sild er ikke tema på årsmøtet, men vil komme som et sentralt tema både når havfiskeflåtens plass i norsk fiskerinæring og de politiske rammevilkårene for den havgående fiskeflåten skal diskuteres. Angelsen blir selv til stede under årsmøtet.

Prinsipp

I 1994 gjorde Norges Fiskarlag et prinsippvedtak om fordelingen av sildekvotene mellom de ulike fartøygruppene, og dette vedtaket har siden vært grunnlaget for myndighetenes fordeling av silda. I år har departementet endret på dette prinsippet ved at 20.000 tonn av totalkvoten er avsatt som en bufferkvote for å ivareta hensynet til nordnorsk konsumindustri.

Styreleder Noralf Gjerset i Aalesunds Rederiforening sier i klartekst at fiskeriministeren gjennom dette vedtaket svekker rammevilkårene for fiskerne i Sør-Norge, samtidig som han sørger for bedre vilkår i sin egen landsdel.

Så sterke ord vil ikke lederen i Fiskebåtredernes Forbund, Olav Strand, bruke. Strand sier til NTB at det er beklagelig at fiskeriministeren har endret et prinsippvedtak som har ligget fast i mange år, og at dette bør bli en engangsforeteelse.

Ikke grunnlag

Havfiskeflåten sliter ifølge Strand med rammevilkårene på flere områder, og han mener at det absolutt ikke er grunnlag for å redusere flåtens fangstandel.

- Det er blitt vanskeligere å få det til å gå rundt for havfiskeflåten de siste årene, og spesielt i det aller siste. Det gjelder både kvotefordelingen og de økonomiske rammevilkårene vi må forholde oss til. Vi konkurrerer om de samme mannskapene som for eksempel offshore-flåten, som har helt andre rammebetingelser enn havfiskeflåten, sier Strand.

Han viser til at offshore-flåten har kontraheringstilskudd, momsfritak, rimeligere drivstoff og skattefordeler som havfiskeflåten ikke har. Dermed klarer fiskeflåten ikke å tilby mannskapene de samme sosiale ordningene med hensyn til friperioder for samme lønn som offshore-flåten.

- Vi har påpekt dette i mange år, uten å få gjennomslag. Når vi nå møtes med reduserte kvoteandeler fra myndighetenes side, virker det urettferdig, sier Strand.

Dermed er det duket for et rimelig kraftig oppgjør når fiskeriminister Peter Angelsen besøker «løvens hule» - representantskapsmøtet i Fiskebåtredernes Forbund i Tromsø torsdag og fredag. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!