Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havfruemord endelig løst?

Det var trolig den nylig døde maleren Henrik Bruun som i 1964 sagde hodet av «Den lille havfrue» på havna i København, skriver den danske avisa Politiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Politiken var det den kjente danske kunstmaleren som halshogde havfruen i protest mot det bestående og i protest mot dårlig kunst.

«Mordet» på «Den lille havfrue» sjokkerte Danmark og store deler av verden. Danmarks nasjonalmonument, og selve symbolet på det «dejlige Danmark», satt i havnebassenget uten hode. Gjerningsmannen var forsvunnet med bronsehodet og etterlot bare et gapende hull i bronsetorsoen på Langelinies våte sten.

Nordmann?

Den kjente danske multikunstneren Jørgen Nash hevder stadig at han er den skyldige, men at han var så utsatt for mordtrusler at andre påtok seg skylda i 1966.

Nash har tidligere sagt til Dagbladet at det var en norsk shippingmann med kjærlighetsproblemer som i april 1964 sagde hodet av havfruen med baufil.

Til tross for omfattende etterforskning, blant annet av den danske mordkommisjonen, ble aldri noen tatt for hærverket, og «mordet» ble allerede for over 30 år siden et fullblods kriminalmysterium.

200 tilståelser

Utallige har meldt seg for politiet og tilstått «mordet». Minst 200 har i løpet av 33 år bedt om å bli straffet, men ingen av dem har klart å bevise at de hadde gjort det.

Maleren Henrik Bruun skal ha forklart til en psykolog at han, sammen med en kamerat, sagde hodet av havfruen, og at han hadde det liggende i senga til han kastet det i havnebassenget.

Også historikeren Anne Mette Sørensen fikk disse opplysningene av maleren.

- Han fortalte at de hadde brukt to dager på å gjennomføre det. Det var ikke guttestreker, men en protesthandling, sier hun.

«Den lille havfrue» er lagd av billedhoggeren Edvard Eriksen i begynnelsen av dette århundret og har sittet på steinen på Langelinie siden 1911. Det var grunnleggeren av Carlsberg-bryggeriet som betalte for skulpturen.

<B>MORDEREN FUNNET:</B> Danskene mener n? de har funnet ut hvem som sto bak h?verket mot "nasjonalmonumentet" i 1964.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!